Hlavní obsah

Šéf ruské rozvědky Sergun prý podlehl srdečnímu záchvatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Příčinou náhlé smrti šéfa mocné ruské vojenské rozvědky GRU Igora Serguna byla akutní srdeční nedostatečnost. Napsal to ve středu ruský zpravodajský server LifeNews s odvoláním na informace anonymních zdravotníků obeznámených s pitvou. Sergun, který zemřel v neděli v Moskvě, prý byl přepracován.

Foto: Profimedia.cz

Igor Sergun

Článek

Devětapadesátiletý velitel vojenských rozvědčíků kontroloval největší ruskou špionážní organizaci se zaměřením na cizinu. „Jednou z příčin jeho smrti byla únava. Přepracování, nedostatek spánku a všechny ostatní průvodní jevy související s jeho profesí," citoval ruský server závěry soudní pitvy. LifeNews dodává, že generál skonal v rekreačním středisku na jižním předměstí Moskvy.

Podle západních analytiků byly poslední dva roky pro Serguna a jeho organizaci nepochybně mimořádně rušné. GRU se údajně výrazně angažovala nejen při předloňské okupaci Krymu a proruské vzpouře v ukrajinském Donbasu, ale i na syrském bojišti, kde loni v září zahájila ruská armáda letecké útoky proti islamistům a syrské opozici.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jeho biografie je státním tajemstvím

Zvěst o skonu jednoho z hlavních šéfů ruské špionáže se veřejnost v pondělí dozvěděla z kremelského nekrologu.

Ze Sergunova života je známo jen málo podrobností, podle médií je jeho biografie státním tajemstvím. Do služeb vojenské špionáže vstoupil za sovětských dob už v roce 1984, od roku 1998 působil jako ruský vojenský atašé v albánské metropoli Tiraně. V čele Hlavní správy rozvědky ruského generálního štábu (GRU) se ocitl v roce 2011. Zemřel v hodnosti generálplukovníka.

Reklama

Výběr článků

Načítám