Hlavní obsah

Sedm mrtvých při výbuchu v Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL/WASHINGTON

Při výbuchu muničního skaldu na jihovýchodě Afghánistánu zemřelo ve čtvrtek sedm amerických vojáků. Tři další a afghánský tlumočník byli zraněni. Jeden voják je nezvěstný. Uvedl to pro CNN mluvčí americké armády, který řekl: "Vojáci pracovali u skladbu zbraní, když došlo k výbuchu"

Foto: AGENTURA PRO ROZVOJ BROUMOVSKA o.s.
Článek

Příčina exploze, ke které došlo v 11:30 SEČ  se vyšetřuje.

USA chystá ofenzívu v Afghánistánu

Americké ministerstvo obrany plánuje na jaře zahájit v Afghánistánu ofenzívu, při které by zlikvidovala zbytky teroristické sítě al-Kajdá a zakázaného hnutí Tálibán.Operace, pro jejíž přípravu už byly vydány rozkazy, nebude vyžadovat vyslání dalších amerických vojáků do Afghánistánu, řekl americký vojenský představitel, který si nepřál být jmenován. V Afghánistánu je nyní asi 11.000 amerických vojáků.

Jiný představitel Pentagonu odmítl sdělit, zda američtí vojáci rozšíří operaci i na pákistánskou stranu hranice s Afghánistánem, kde se podle řady odborníků ukrývá bin Ládin a kde mají své základny příslušníci Tálibánu. Potvrdil však, že v Pentagonu panuje nespokojenost s výsledky současného působení amerických sil. Podle jeho slov se jim nedaří oslabit Tálibán. Jarní ofenzíva by měla Tálibánu překazit plánované akce.

Mluvčí spojenecké koalice v Afghánistánu Bryan Hilferty ve středu v rozhovoru s televizí CNN vyjádřil naději, že bin Ládin bude lapen ještě letos, což, jak poznamenává AP, by pomohlo prezidentovi Georgi Bushovi v listopadových prezidentských volbách. "Usáma bin Ládin a mulla Umar jsou hrozbou pro svět a je zapotřebí je zničit. Věříme, že je tento rok chytíme," řekl Hilferty.

Reklama

Výběr článků

Načítám