Hlavní obsah

Sebevražedkyně zabila v Moskvě 6 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Nejméně šest lidí přišlo v úterý o život a 14 jich bylo zraněno poté, co v centru Moskvy neznámá sebevražedkyně v automobilu odpálila nálož. Mezi oběťmi je započítána i atentátnice. Pět zraněných je navíc ve vážném stavu. Český konzulát v Moskvě nemá zprávy o tom, že by mezi mrtvými byli i čeští občané. Sdělil to konzul Jan Jedlička.

Foto: HZS JMK
Článek

K výbuchu došlo v jedenáct hodin ráno místního času (tj. v 9:00 SEČ). Ruská policie následně oznámila, že síla výbuchu odpovídá použití 5 kilogramů TNT.

Čtyři lidi zahynuli na místě a dva při převozu do nemocnice. S těžkými zraněními bylo hospitalizováno sedm lidí; stav tří z nich je kritický.

Zhruba desítku lidí lékaři ošetřili na místě.

Objevena také druhá nálož

Na místo přijel v zápětí po útoku vedle protiteroristických  jednotek také speciální robot k vyhledávání výbušnin.

Ruské úřady se totiž obávaly, že by mohla být v oblasti nastražena druhá nálož. To se nakonec potvrdilo. Na nebezpečný předmět upozornil policii speciálně vycvičený pes.

Výbušnina byla kolem poledne našeho času v bezpečí odpálena.  

Místo atentátu je uzavřeno, a to i jak pro Moskvany, tak pro automobilovou dopravu. Hlídkují tam policejní kordony a oblast prohledávají příslušníci protiteroristických oddílů.

Akce čečenských radikálů?

Policie nechce zatím podávat k případu bližší informace. Zatím je známo, že automobil, pravděpodobně mercedes, vybuchl v Tverské ulici před luxusním Národním hotelem.

Za volantem vozu seděla v době exploze žena sebevražedkyně, která výbuch nepřežila. Podle svědků leží její tělo nepřikryté na místě atentátu, na chodníku u vraku automobilu. Policie uvedla, že výbuch ženě utrhl hlavu.

Obecně se spekuluje, že akci mají na svědomí čečenští radikálové, konkrétně tzv. černé vdovy.

Údaje o obětech se rozcházejí

Na místo výbuchu na Rudém náměstí, zhruba sedm minut od Kremlu, se záhy po explozi sjely desítky policejních vozidel a vozidel záchranné služby.

Americká tisková agentura CNN tvrdí, že počet obětí je vyšší, než uvádějí ruské zdroje. Podle jejich informací měla nálož zabít nejméně osm lidí.

Černé vdovy

  • Podle deníku Izvěstija se jedná o ženy ve věku 20-30 let, většinou vdovy po čečenských bojovnících zabitých ruskými vojáky.
  • Komanda čečenských sebevražedných atentátnic řídí údajně osobně Šamil Basajev, na jehož hlavu byla v posledních týdnech vypsána tučná odměna: skupina čečenských obchodníků prý nabídla za "jeho neutralizaci" pět miliónů dolarů (asi 133 miliónů korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám