Hlavní obsah

Schuster bude opět kandidovat na prezidenta SR

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský prezident Rudolf Schuster v pátek oznámil, že se bude opětovně ucházet o post hlavy státu. V historii Slovenské republiky je to poprvé, kdy se prezident uchází o druhé funkční období. Na post hlavy slovenského státu bude kandidovat i bývalý premiér Vladimír Mečiar, který je předsedou opoziční Lidové strany HZDS.

Foto: Clarion Congress Hotel Olomouc

Účastnice akce Den pro mámu relaxovaly v Clarion Congress Hotelu Olomouc

Článek

Schuster na tiskové konferenci přiznal, že zatím nemá sestavený volební tým a nemá vyčleněné finanční prostředky na kampaň. Prezident uvedl, že se rozhodl pro opětovnou kandidaturu po poradě s rodinou a poradci. Jeho kandidaturu podpořilo přes 56 tisíc občanů a do boje o další funkční období, který začne prvním kolem 3. dubna, půjde jako občanský kandidát.

Favoritem slovenských voleb Kukan
Slováci v lednovém průzkumu Ústavu pro výzkum veřejného mínění jasně favorizují Kukana.
Kandidátpreference
Kukan23,8 %
Mečiar17,4 %
Schuster16,7 %
Gašparovič12,7 %
Mikloško7,3 %
Roman6,7 %
Bútora2,8 %
Zdroj: Ústav pro výzkum veřejného mínění

Stejně jako Mečiar tak i Schuster si oznámení o své kandidatuře nechal na poslední den. Uzávěrka přihlášek je totiž dnes o půlnoci. Mečiar se rozhodl kandidovat na základě výzvy sobotního sněmu LS- HZDS "Váhal jsem do poslední chvíle, zda kandidovat. Příčinou byla především politická situace na Slovensku, " zdůraznil na následné tiskové konferenci a vysvětlil, proč čekal tak dlouho. "Naše rodina také vyhrála tento týden několik soudních pří. To bylo rovněž velmi důležité, aby tyto záležitosti nebyly zneužité v kampani proti mně."

Mečiar pro těsnější spolupráci s ČR

Expremiér zdůraznil možnost užší spolupráce se sousedními zeměmi především s Českou republikou: "Přivítali bychom, kdyby Česká republika a Slovensko vytvořily užší vztahy v rámci Evropské unie."

Na otázku novinářů, jak by v případě zvolení spolupracoval s českým prezidentem Václavem Klausem, Mečiar uvedl, že s Klausem se velmi dobře zná, panuje mezi nimi "vysoký stupeň porozumění". Mečiar kandidoval také v prvních přímých prezidentských volbách v roce 1999. Dostal se do druhého kola, kde ho porazil tehdejší kandidát koaličních stran a současný prezident Schuster. 

Zatím devět kandidátů

Předsedovi parlamentu zatím odevzdalo svou kandidaturu devět zájemců o post hlavy státu. Kandidátem vládní Slovenské demokratické a křesťanské unie je ministr zahraničí Eduard Kukan, vládní Aliance nového občana nominovalo bývalého herce Ľuba Romana, vládní Křesťanskodemokratické hnutí postavilo svého poslance Františka Mikloška, mimoparlamentní Hnutí za demokracii bývalého předsedu parlamentu Ivana Gašparoviče a hnutí Za dobrého prezidenta odevzdalo kandidaturu bývalého slovenského velvyslance v USA Martina Bútoru.

V prvním kole musí kandidát ke zvolení získat nadpoloviční většinu hlasů. Ve druhém kole, které se bude konat 17. dubna, stačí ke zvolení prostá většina hlasů. Rozhodovat se bude pravděpodobně až ve druhém kole. Podle průzkumů veřejného mínění mají největší šance ke zvolení Kukan, Mečiar a Schuster.

Reklama

Související články

Slováci budou 3. dubna volit prezidenta

Předseda slovenského parlamentu Pavol Hrušovský ve čtvrtek určil konání přímých prezidentských voleb na 3. dubna 2004. Pokud v prvním kole nezíská žádný...

Výběr článků

Načítám