Hlavní obsah

Slováci budou 3. dubna volit prezidenta

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Předseda slovenského parlamentu Pavol Hrušovský ve čtvrtek určil konání přímých prezidentských voleb na 3. dubna 2004. Pokud v prvním kole nezíská žádný z kandidátů nadpoloviční většinu hlasů, druhé kolo se bude konat 17. dubna. Ve druhém kole stačí ke zvolení prostá většina hlasů.

Foto: Jiří Šafránek

Zájemci o pozorování ptactva se sejdou v Tovačově.

Článek

Všichni zájemci o post hlavy státu musí předložit svou kandidaturu nejpozději do 31. ledna 2004.

Kandidáta může navrhnout 15 poslanců parlamentu, nebo 15 tisíc občanů formou petiční akce. Zatím svou kandidaturu oznámilo přes deset zájemců, mezi nimi také ministr zahraničí Eduard Kukan a bývalý předseda parlamentu Ivan Gašparovič.

Současný prezident Rudolf Schuster a expremiér Vladimír Mečiar zatím svou kandidaturu zvažují. Prvním přímo zvoleným prezidentem SR se stal v roce 1999 Schuster, který ve druhém kole porazil Mečiara.

Mečiar a Schuster: budou kandidovat?

V případě, že Schuster a Mečiar budou opět kandidovat, budou určitě patřit mezi horké favority. Schuster pravděpodobně vsází na to, že je nadstranickým kandidátem. Počítá však s podporou nejsilnější opoziční strany Smer poslance Roberta Fica.

Smer by podle průzkumů volilo asi 30 procent voličů. Mečiar má stále velkou podporu voličů Lidové strany - Hnutí za demokratické Slovensko, ale značná část veřejnosti ho nadále odmítá. Proto může překvapit Gašparovič, který je pro mnohé Slováky přijatelnější, než Mečiar.

Gašparoviče podporuje konfederace národních stran a pokud by se dostal do druhého kola, má reálnou šanci porazit jak Kukana, tak i Schustera.

Ještě loni horký favorit voleb Kukan doplácí na hlubokou krizi uvnitř Slovenské demokratické a křesťanské unie premiéra Mikuláše Dzurindy, která ho na post hlavy státu kandidovala. Výsledky voleb jsou proto zcela otevřené.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám