Hlavní obsah

Schröder a Merkelová jsou blízko dohody o koalici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Německý kancléř Gerhard Schröder se v neděli v televizi ARD vyjádřil pro velkou koalici vytvořenou jeho SPD a konzervativní CDU/CSU. Strany ale nejsou schopny shody na osobě šéfa vlády.

Článek

Schröder v ARD odmítl dělat konzervativcům ústupky. "Není důvod měnit názory jen proto, že tu existuje tlak od části médií a od CDU/CSU," prohlásil kancléř. Teprve při schůzce vedení stran se bude možné touto otázkou zabývat, dodal s tím, že nepochybuje o řešení, ustoupí-li obě strany.

Strany se zatím nemohou shodnout v tom, kdo by měl mít kancléře a sestavovat vládu. CDU/CSU si tento nárok činí jako vítěz voleb, těsně poražená SPD její nárok zpochybňuje a chce udržet v kancléřství Gerharda Schrödera.

Podle nedělníku Bild am Sonntag vysílá sociální demokracie vůči konzervativní CDU/CSU smířlivé signály. List napsal, že zjistil z kruhů blízkých kancléři, že Schröder je připraven podělit se o vládu s šéfkou CDU Angelou Merkelovou.

"Schröder chce zůstat ještě nějaký čas v úřadě, Merkelová by ho potom mohla převzít. Schröder by možná nezůstal ani dva roky, nýbrž by si mohl vyklidit stůl už během německého předsednictví Evropské unie v první polovině roku 2007," míní nedělník.

CDU/CSU kompromis nevoní

Politici CDU/CSU ale na kompromis tohoto rázu nechtějí přistoupit: "Buď bude velká koalice s Angelou Merkelovou jako kancléřkou, nebo nebude žádná velká koalice," řekl nedělníku místopředseda CDU Christoph Bohr. I saský premiér Georg Milbradt z CDU vyloučil střídavé premiérství. "To je myšlenka hodná posezení u piva, která se nezakládá na našich ústavních pravidlech," míní i dolnosaský premiér Christian Wulff z CDU.

"Jsem pevně přesvědčen o tom, že kancléřkou bude Angela Merkelová," řekl nedělníku Wulff. O něm se diskutovalo jako o možném premiérovi, vzdají-li se nároku na kancléřské křeslo Merkelová a Schröder. O možnosti velké koalice bez Schrödera i Merkelové se uplynulý týden v médiích stále častěji diskutovalo. Wulff ale své kancléřství vyloučil, stejně jako další potenciální kandidát, hesenský premiér Roland Koch (CDU).

Reklama

Související články

K vládě se hlásí Schröder i Merkelová

Předčasné volby, které měly vyřešit koaliční vládní krizi v Německu, zřejmě uspokojivý výsledek nepřinesly. I když odhady výsledků přisuzují vítězství...

Schröder je jako VW, Merkelová jako Porsche

Pětadvacetiletý Michael a třiadvacetiletá Ulrike přijeli k volebním urnám v jednom berlínském okrsku na kolečkových bruslích a ve skvělé náladě. "Volila jsem...

Schröderovi nabídla podporu Levicová strana

Poslanci německé Levicové strany, která ve volbách zatím získala 54 mandátů, přislíbili ve středu Gerhardu Schröderovi, že mu poskytnou potřebné hlasy,...

Výběr článků

Načítám