Hlavní obsah

Schröder a Fischer budou kandidovat i v roce 2006

DPA, Jan Kovařík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Německý soc. dem. (SPD) kancléř Gerhard Schröder (59) i jeho ministr zahraničí Joschka Fischer (55, Zelení) jsou rozhodnuti znovu spolu kandidovat v parlamentních volbách roku 2006.

Foto: Jana Matějíková

Nové parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku.

Článek

Oznámily to z Berlína v těchto dnech zahraniční agentury s odvoláním na vládní kruhy a na dosavadní vzájemnou důvěru i dobrou spolupráci obou politiků, v níž by rádi pokračovali.

Mluvčí ministerstva zahraničí Walter Lindner řekl, že nemůže dementovat zprávy, podle nichž Fischer nastoupí opět do předvolebního boje. Navíc připomněl, že Fischer několikrát dal zřetelně najevo, že "je velmi rád" šéfem diplomacie. Tím jsou zároveň vyvraceny informace, podle nichž v příštích volbách nenastoupí.

Opozice rozhodnutí kritizuje

Schröder zatím vždy nechával otevřenou otázku, zda půjde jako kancléř znovu do předvolební kampaně. V rozhovoru pro televizi RTL nedávno poukázal na to, že "k tomu jsou ještě nutné těžké rozvahy". V této souvislosti zmínil také "vlastní kvalitu života", zájmy rodiny a rozhodnutí strany, jejímž je předsedou. Ke spekulacím ohledně možného odchodu Fischera do Bruselu zdůraznil, že "v tomto směru má ministr hlavní slovo" a že to jistě sám včas sdělí.

Opoziční strany CDU/CSU a FDP rozhodnutí obou politiků včera ostře kritizovaly - bavorský premiér Edmund Stoiber (CSU) to označil za pokus "odvést pozornost od obrovských problémů dneška".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám