Hlavní obsah

Scholz v debatě s vylosovanými zájemci zaháněl blbou náladu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý kancléř Olaf Scholz se ve čtvrtek večer na besedě s náhodně vybraným lidmi vydal do jámy lvové – do východoněmeckého Durynska, kde by protestní Alternativa pro Německo (AfD) v tuto chvíli jako vítěz získala třikrát víc hlasů než jeho sociální demokracie.

Foto: Karina Hessland, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz při besedě v Erfurtu

Článek

Se zájemci v rámci tzv.dialogu s občany diskutoval v situaci, kdy s ním v nejnovějším průzkumu ARD-DeutschlandTrend vyjádřilo spokojenost jen 31 procent respondentů, tedy méně kdykoli předtím.

Akce se koná od 18.30 v Erfurtu, v Egaparku, botanické perle z dob NDR. Na pódiu v parku za kaktusárnou. Přišlo téměř 160 zájemců. Téměř všichni pocházejí z Durynska, jsou čtenáři listu deníku Thüringer Allgemeine a o jejich přítomnosti rozhodl los.

Před Scholzovým příjezdem požádá moderátorka Stephanie Müllerová-Spirrová (40), hvězda televize MDR, hosty, aby nekladli příliš dlouhé otázky. I kancléři, jak ujišťuje moderátorka, se rovněž dostalo ponaučení, aby neodpovídal „v epické šíři“.

Klimatičtí extremisté se chystají ochromit Bavorsko. Budeme tvrdě trestat, pohrozil jim premiér

Zahraniční

Scholz po přivítání vzbuzuje sympatie. Podle listu Süddeutsche Zeitung ujišťuje, že zvládl túru na Rennsteig v Durynském lese. „Až na vrchol, i když mi celý výšlap propršel,“ dodává.

S úsměvem to šlo líp

Kancléř, odpočatý po dvoutýdenní dovolené ve Franci a nezvykle usměvavý, se i dál drží! A Durynští jsou k němu ve svých otázkách kupodivu milí, píše list Bild.

Někdy jde o německou ekonomiku (Scholz: „Neměli bychom ji pomlouvat“), jindy o nové jaderné elektrárny (Scholz: „Každá by stála 15–20 miliard“) a větrné turbíny (Scholz: „Dlouhodobě jsou levnější a rychleji dostupné“). Kulatý stůl to akceptuje. Potlesk se ozývá jen při otázkách, mnohem méně při kancléřových odpovědích.

Na otázku, jaká je nyní v Německu nálada, odpoví Scholz: „Žijeme v době velkých otřesů. Ty vždy vyvolávají obavy a strach.“ Kancléř pro to má ale velké pochopení. „Cokoli jiného by bylo také neobvyklé,“ říká. Nezopakuje však své předchozí výroky o tom, že AfD šíří mezi lidmi „blbou náladu“.

Zvlášť hlasitý potlesk sklidila žena z Erfurtu, která chtěla vědět, proč Německo platí „stamiliony“ na rozvojovou pomoc vzdáleným zemím, zatímco doma, a především obcím, všude chybí peníze. To je podle důvod, proč tolik občanů volí AfD.

Scholz se snaží odpovídat na úrovni. Odkazuje na hlad a nouzi po celém světě: „Nemůžeme se tomu vyhýbat. To je naše odpovědnost ve světě. Budeme v tom pokračovat – s rozumem,“ ujišťuje.

Hájil své ministry

Podobně klidný zůstal kancléř, když jeden z tazatelů tvrdil, že ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha si koupil farmaceutický průmysl a ministryně zahraničí Annalena Baerbocková „vyhlásila válku Rusku“. V tom má i jemný Scholz jasno: Lauterbach nepracuje za žold farmaceutické lobby a nikdo nevyhlásil válku Rusku.

„Putin napadl Ukrajinu a riskoval požár v celé Evropě. Rusko zaútočilo na Ukrajinu z velmi hlubokých imperialistických pohnutek, prostě chtějí část země pro sebe,“ odpovídá naprosto v klidu a nadhledem.

Otázku Klause-Dietera Otta (74), důchodce z Erfurtu, co vláda dělá proti „mizerné náladě, která v zemi panuje a nepřátelům demokracie“, pojímá kancléř podle Bildu jako nahrávku na smeč proti AfD: „Postavíme se jim, budeme bránit svobodu, nastavíme kurz důvěry,“ říká kancléř a žádá: „Vy učiňte totéž.“

O migraci ani slovo

Scholz se podle televize ARD snaží vyzařovat důvěru v budoucnost ekonomiky, poukázal třeba na oblast výroby čipů. Právě tento týden oznámil průmyslový gigant TSMC záměr přijít do Drážďan. Stejně jako v případě Intelu v Magdeburku zajišťuje spolková vláda výstavbu továrny několika miliardami eur.

Německo je na správné cestě, tak zní poselství. Přechodem na e-mobilitu, budoucím vývozem vodíkových a větrných technologií a klimaticky neutrálním průmyslem Spolková republika podle Scholze odolává stále tvrdší konkurenci.

Překvapivě nikdo v debatě neřeší otázku uprchlíků a azylu v zemi, kde je nyní AfD v čele obliby (32 procent).

Scholz přiznává, když nemá k otázkám co říct. „Napište mi, já se o to postarám,“ odpovídá. Když jde do tuhého, jako v tématech školství, bydlení, péče či důchodů, nápadně často odkazuje na kompetence spolkových zemí.

„Kancléř se dobře připravil,“ přiznává tazatel Otto. Jeho manželka Carsta (68) netají překvapení: „Měl zrovna dva týdny dovolené, ale kde bere po vší té práci energii na takový večer?“

Německá AfD předstihla Scholzovy sociální demokraty

Evropa

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám