Hlavní obsah

Německá AfD předstihla Scholzovy sociální demokraty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajně pravicová opoziční strana Alternativa pro Německo (AfD) v průzkumu už předstihla sociální demokraty (SPD) kancléře Olafa Scholze. V neděli přitom zaznamenala další úspěch, když se její kandidát prosadil v místních volbách ve městě Raguhn-Jessnitz, a strana tak postaví svého prvního starostu.

Foto: Profimedia.cz

Volební plakát politika AfD Hannese Lotha, příštího starosty města Raguhn-Jessnitz v Sasku-Anhaltsku.

Článek

Podle pravidelné nedělní sondáže institutu INSA pro deník Bild am Sonntag by pro AfD nyní hlasovalo 20 procent voličů, zatímco SPD by dostala o procentní bod méně. Jasným vítězem by se stal opoziční konzervativní křesťanský blok CDU/CSU s 26 procenty.

Z průzkumu také vyplynulo, že nynější Scholzova koalice se Zelenými (14 procent) a liberály (FDP, sedm procent) by už nezískala většinu.

Scholz ale nevěří, že by AfD někdy zvítězila. „Strany špatné nálady nejsou jen německým fenoménem. Jsou i ve Skandinávii nebo Rakousku,“ řekl v televizi ARD. Scholz také nepředpokládá, že by se do Německa přenesly nepokoje ze sousední Francie. „Nejsou k tomu žádné předzvěsti,“ uvedl.

Jiného názoru je koaliční FDP. „Nekontrolovaná migrace a enormní nedostatky v integraci přistěhovalců představují hrozbu pro vnitřní bezpečnost Německa,“ prohlásil generální tajemník FDP Bijan Djir-Sarai podle deníku Bild.

Varování zní i od bavorské CSU. Šéf její parlamentní frakce ve Spolkovém sněmu Alexander Dobrindt tvrdí, že poměry v bývalé koloniální mocnosti Francii jsou sice jiné než v Německu. „Výtržnosti ve Francii ale ukazují, jaká výbušná síla může vzniknout, jestliže politici dlouho ignorují paralelní společnosti, nedostatky v integraci a ztrátu perspektivy (přistěhovalců),“ řekl.

AfD, která prosazuje razantní protiimigrační politiku, mezitím zaznamenala další symbolický úspěch. Poprvé získá post starosty poté, co její kandidát Hannes Loth zvítězil v nedělních volbách v sasko-anhaltském Raguhn-Jessnitzu. Nestranického protikandidáta porazil v poměru 51,1 ku 48,9 procenta.

Magazín Focus napsal, že AfD tak obsadí „další vynikající post ve veřejné správě“. Teprve před týdnem AfD získala poprvé i pozici okresního hejtmana, a to v durynském Sonnenbergu, kde její zástupce porazil kandidáta CDU/CSU.

Průlom v Německu. Voliči darovali Alternativě první křeslo zemského rady

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám