Hlavní obsah

Schapiro skončí do dvou týdnů, s ním i další. Už si hledá bydlení

– Washington
Právo, ČTK, doh

Americký velvyslanec v Česku Andrew Schapiro si musí sbalit kufry ještě před inaugurací nového prezidenta Donalda Trumpa 20. ledna. Skončit do tohoto data musejí i všichni další američtí velvyslanci politicky jmenovaní končícím šéfem Bílého domu Barackem Obamou, napsal list The New York Times.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Americký velvyslanec v Česku Andrew Schapiro

Článek

Takzvaní političtí velvyslanci tvoří zhruba třetinu všech ambasadorů USA a jsou mimo jiné v Kanadě, Německu, Francii či Británii, uvádí sdružení amerických diplomatů AFSA.

Ani diplomaté s dětmi tentokrát výjimku nedostanou. Schapiro, jenž s Obamou studoval práva a později finančně podporoval jeho kampaň, svůj odchod avizoval už dříve. „Budu si vždy vážit výhledů, jako je tento – a budu je postrádat,“ napsal například na Twitteru k fotografii zasněženého glorietu v zahradě Schönbornského paláce v Praze, ve kterém americké velvyslanectví sídlí.

Překvapením je zejména to, že Trump v rozporu s tradicí nenechá část politických velvyslanců ve funkci na přechodnou dobu. Bill Clinton, George W. Bush i Barack Obama to dělali zejména u diplomatů, jejichž děti chodily v zemi působení svých rodičů do školy.

Výjimky nebudou

Americké ministerstvo zahraničí nicméně 23. prosince rozeslalo Trumpovým jménem dopis, podle něhož tentokrát žádné výjimky nebudou. „Nevybavuji si, že by někdy dříve v lednu spadla gilotina s tím, že všichni musejí okamžitě odejít,“ řekl NYT Ronald E. Neumann, exvelvyslanec v Alžírsku, Bahrajnu a Afghánistánu. Dodal ale, že jinak je odvolání Obamových podporovatelů logické.

Schapiro zatím zřejmě neví, jak svou situaci vyřeší. Hledá si totiž jiné bydlení v Praze a zároveň přesvědčuje školu svých dětí v Chicagu, aby je přijala proti zvyklostem uprostřed školního roku, uvedl deník NYT.

Kdo se stane Schapirovým nástupcem, zatím není jasné. Jediné jméno, které se v této souvislosti už objevilo, bylo Ivana Trumpová. Magnátova exmanželka a česká rodačka se na tuto funkci sama navrhla při rozhovoru pro list New York Post.

Obdobné problémy se školní docházkou svých dětí jako končící velvyslanec v ČR musejí řešit například i ambasadoři USA v Belgii či při OSN v Ženevě. Někteří diplomaté to podle listu odmítají přijmout a zvažují, že požádají o výjimku budoucího ministra zahraničí Rexe Tillersona.

Poukazují na to, že budoucí první dáma Melania Trumpová se zatím do Bílého domu nebude stěhovat právě kvůli tomu, aby její desetiletý syn Barron mohl dokončit školní rok v New Yorku.

Reklama

Výběr článků

Načítám