Hlavní obsah

Nový týden přinesl dalších 12 obětí SARS

Novinky, Helena Landovská, CNN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HONGKONG

Sedm dalších obětí smrtelného zápalu plic SARS oznámila v pondělí autonomní vláda bývalé britské kolonie Hongkong. Je to největší počet úmrtí na tuto nemoc zaznamenaný za jediný den. V severočínské provincii Šan-si nemoci podlehli další tři lidé a v autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko jeden, stejně jako v Hanoji. Celkem na SARS zemřelo na světě už 144 lidí.

Foto: Marek Venuta

Vrápenec malý je netopýr,který váží v rozmezí 3-9 gramů.Letos jich na popické faře přebývá asi 30.

Článek

Z Číny včetně Hongkongu, ze Singapuru, Vietnamu a Kanady byly dnes hlášeny také desítky nových případů onemocnění, jejichž celkový počet přesáhl už 3400.

Peking konečně přiznal závažnost situace

Peking, který se až dosud snažil světu vsugerovat, že v Číně se epidemie omezila jen na jižní provincie a je už zažehnána, včera poprvé přiznal, že situace je vážná. Od objevení prvních případů SARS (listopad 2002) podlehlo v Číně nemoci oficiálně celkem 64 lidí. Neoficiálně lékaři ale tvrdí, že jich je mnohem víc, ale údaje se tutlají. Sám pekingský starosta přiznal expertům Světové zdravotnické organizace (WHO), kteří po velkých průtazích dostali povolení k návštěvě ohnisek nákazy, že v hlavním městě se první případ SARS objevil 1. března, zatímco úřady s jeho oznámením otálely plných 26 dní, aby to neovlivnilo zasedání parlamentu.

Vznikají další ohniska nákazy

Podle mluvčího WHO v Pekingu Jima Rademaekerse přibylo v Číně v těchto dnech 74 nových případů onemocnění, a to nejen na jihu, ale také na severu země, kde je pravděpodobně nové ohnisko epidemie, i v samotném hlavním městě. Všude začaly jít na dračku domácí léky označené jako speciálně připravené proti smrtelnému zápalu plic. Čínská televize dnes vysílala záběry generálního tajemníka KS Číny Chu Ťin-tchao na kontrole v hygienické stanici v Kantonu, kde prohlásil, že na nádražích, v přístavech a na letištích budou vytvořeny karanténní zóny.

Desetimilióny Číňanů se totiž chystají využít prázdninového týdne od 1. do 7. května k cestování a očekává se i příliv zahraničních návštěvníků. Čína je dnes už pátou nejnavštěvovanější zemí na světě s 33,2 miliónu turistů ročně.

Školy znovu otevřeny

V Hongkongu, Singapuru a Vietnamu, kde úřady přijaly zvláštní opatření už v polovině března, kdy se tam objevily první smrtelné případy nemoci, byly včera po čtrnáctidenní karanténě a důkladné dezinfekci znovu otevřeny školy přesto, že se denně objevují nové a nové případy onemocnění. Učitelé ale musí denně prohlížet všechny žáky, zda některý z nich nemá příznaky nemoci (teplota, kašel, dýchací potíže) a při vyučování mají všichni na obličeji hygienickou roušku.

Reklama

Související témata:

Související články

První případy SARS se objevily v Japonsku

Japonsko dnes oznámilo první případy podezření na onemocnění novým druhem zápalu plic označovaným SARS. Podle úřadních údajů jde o 14 osob, z nichž u 11 byly...

U nikoho ze 17 pacientů se SARS nepotvrdil

V ČR bylo s podezřením na smrtící zápal plic již bylo hospitalizováno 17 pacientů, z toho dvě děti. U nikoho z nich se nemoc nepotvrdila a 14 pacientů bylo...

Výběr článků

Načítám