Hlavní obsah

Sankce proti Rusku nefungují, posteskla si německá ministryně zahraničí. Macronovi si stěžoval i Scholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sankce, které Evropská unie uvalila na Rusko kvůli anexi Krymu a agresi proti Ukrajině, mají podle německé ministryně zahraničí Annaleny Baerbockové jen slabý účinek. V podobném smyslu se měli už na začátku ruské invaze vyjádřit i německý kancléř Olaf Scholz a francouzský prezident Emmanuel Macron.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková

Článek

Tvrzení zmíněných politiků jsou obsažena v nové knize německého dokumentaristy Stephana Lambyho „Ernstfall. Regieren in Zeiten des Krieges“ („Nouzová situace. Vládnutí v době války“). Baerbocková autorovi publikace poskytla letos v červenci podle agentury AFP rozhovor, v němž uvedla, že ekonomické sankce by měly mít ekonomické důsledky.

„To ale není tento případ (Ruska). Zkušenost, kterou jsme získali, je, že není možné ukončit válku racionálními rozhodnutími a opatřeními, protože logika demokracií v autokratických systémech nefunguje,“ řekla Baerbocková.

Lamby v knize také cituje z telefonického rozhovoru Scholze a Macrona, který se uskutečnil loni 4. března, tedy devátý den po zahájení ruské agrese proti Ukrajině. Oba politici se tehdy informovali o svých aktuálních telefonátech s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Obsah tohoto hovoru Scholz–Macron dosud nebyl zveřejněn, Lamby k němu ale podle deníku Bild získal přístup pro potřeby své knihy. Hovor nedařilo technicky okamžitě navázat, což prý Macron využil k tomu, aby vtipkoval se svými poradci. „Pokud to neklapne, tak to s bodem obratu v přezbrojování bundeswehru asi také nevypadá dobře,“ měl říci francouzský prezident.

Pak se spojení zdařilo a Macron zahájil konverzací: „Ahoj Olafe, jak se ti daří? Jaká byla tvoje diskuse dnes ráno?“ tázal se šéf Elysejského paláce na Scholzův hovor s Putinem.

„Nelepší se to. Ale něco mě znepokojuje více než tyto hovory. Vůbec si nestěžoval (Putin) na všechny ty sankce. Nevím, jestli tak neučinil v hovoru s tebou. Se mnou se o sankcích opravdu nezmínil ani slovem,“ posteskl si Scholz.

„Se mnou taky ne,“ připustil Macron. Scholz si nato stěžoval, že Putin jen „vedl přednášku“ o svém pohledu na Ukrajinu. „Vyprávěl mi o všech svých nápadech, jak by bylo možné nalézt kompromis. Mluvil o demilitarizaci a denacifikaci,“ dodal kancléř.

Putin po Scholzovi také požadoval, aby Krym a dvě separatistické „republiky“ na východě Ukrajiny byly uznány jako součást Ruska. „Tedy nic nového, abych to řekl jasně,“ dodal Scholz.

Kancléř Macronovi rovněž vyprávěl, jak navrhoval Putinovi uskutečnit vrcholnou schůzku. „Za účasti tebe, mě, (ukrajinského prezidenta Volodymyra) Zelenského a jeho (Putina),“ pokračoval Scholz.

Putin prý nebyl úplně proti, měl ale dvě podmínky: zaprvé, schůzka nesmí být podnětem k příměří. „A zadruhé, mluvil jen o nás třech. Ty, já a on (Putin). Bez Zelenského,“ dodal kancléř, jenž o svých telefonátech s Putinem mluví jako o „zdvořile vedených“ mj. proto, že si vykají.

„Jdu si zahrát hokej“

Macron nato Scholzovi řekl, že podobný rozhovor s Putinem měl i on sám. „Myslím, že je plně odhodlaný jít až do konce. Narativ a brutalita jeho poselství, které přednesl v televizi, jsou velmi zneklidňující. Abych to řekl jasně,“ uvedl šéf Elysejského paláce.

Macron, který si s Putinem tyká, zveřejnil podle deníku Bild ze svých hovorů s šéfem Kremlu více než Scholz. Ještě krátce před agresí Macron Putinovi řekl následující: „Byl bych rád, kdybys mi řekl, jak hodnotíš situaci. A abys mi zcela přímo – jak to oba děláme – řekl, jaké máš úmysly.“

Putin nato telefonát s Macronem ukončil s tím, že si jde zahrát hokej. Také Macron řekl, že si půjde zasportovat, konkrétně box. Putin k tomu prý dodal: „Mysli na Zelenského, až povedeš ránu na pytel.“

Ruští oligarchové obcházejí sankce a vesele si provozují hotely v Itálii či Francii

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám