Hlavní obsah

Trump byl při útoku na Kapitol přikovaný k televizi. Telefon zoufalým senátorům nebral

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Zavládla panika, báli se o život a každý chtěl vědět, co se děje. Proto američtí senátoři při útoku na Kapitol využili své kontakty a volali na nejvyšší místa. Špatně se sháněl především prezident Donald Trump. Proč? „Nemohl se odtrhnout od televize a sledoval živý přenos z Kapitolu,“ prozradil jeden z jeho blízkých poradců pro The Washington Post.

Foto: Gerald Herbert, ČTK/AP

Donald Trump při útoku svých příznivců na Kapitol nereagoval včas.

Článek

Zatímco se senátoři tísnili v zamčené místnosti, Trump byl podle poradce doslova paralyzovaný u televize a sledoval, jak jeho příznivci pronikají do budovy Kapitolu. „Běželo to živě, na telefony nereagoval. Sledoval, jak se všechno vyvíjí,“ vypověděl poradce.

Tým Trumpových spolupracovníků prezidenta marně přesvědčoval, aby začal jednat a zabránil tak ztrátám na životech. Trump je nakonec s nevolí uposlechl, vystoupil v projevu a požádal své příznivce, aby pokojně odešli do svých domovů. Nezapomněl jim ale říci, že chápe jejich frustraci z podle něj ukradených voleb. Výtržníci ale jednání Kongresu stihli přerušit na šest hodin.

Impeachment podpoří několik republikánů. Pence zamítl odvolání Trumpa pro neschopnost

Amerika

„Nějakou dobu trvalo, než si uvědomil závažnost situace. Prezident viděl tyto výtržníky jako své spojence sympatizující s jeho myšlenkou o ukradených volbách,“ uvedl republikánský senátor Lindsey Graham, který z budovy Kongresu zavolal Trumpově dceři Ivance.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Trumpovi příznivci vtrhli do Kapitolu.

Washington Post připomíná, že muž, který sliboval být prezidentem „zákona a pořádku”, svůj slib porušil. Dovolil útok na Kapitol a místní policisty a ochranku nechal čelit velké přesile. Výsledkem je pět zmařených lidských životů. Čtyři na straně výtržníků, jeden na straně policie.

Sněmovnu čeká hlasování o ústavní žalobě

A právě události v Kapitolu přiměly členy Demokratické strany k tomu, aby ústavně žalovali Donalda Trumpa kvůli podněcování k násilnému povstání. Trump, který tento krok považuje za „absolutně směšný“, se tak stane jediným americkým prezidentem v historii, který bude tzv. impeachmentu čelit dvakrát.

V davu v Kapitolu poznali i zlatého olympijského medailistu

Amerika

Zatímco v prvním případě v únoru loňského roku ho podržel Senát, který žalobu smetl ze stolu, tentokrát by se pro něj situace nemusela vyvíjet příznivě. Od Trumpa už se odvrátila řada republikánů. Podporu žaloby zvažuje i nejmocnější republikán v Kongresu Mitch McConnell.

O ústavní žalobě bude už ve středu v 9:00 místního času (15:00) hlasovat Sněmovna reprezentantů, kde stačí prostá většina k jejímu prosazení. Následně by se dostala do Senátu, kde je ale ke schválení nutná dvoutřetinová většina z přítomných senátorů. Senát ale především může následně zakázat Trumpovi doživotně prezidentskou kandidaturu.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP

Podporovatelé prezidenta Trumpa při středečním vniknutí do Kapitolu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám