Hlavní obsah

Do Iráku se vrátil uchazeč o královský trůn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Londýnský bankéř, bratranec posledního iráckého krále a uchazeč o královský trůn Šaríf Alí bin Husajn v úterý přiletěl do Iráku. Stalo se tak 45 let poté, co se svou rodinou musel uprchnout po krvavém svržení irácké monarchie. Přivítat ho přišly stovky lidí.

Foto: Martin Petrovický

Zemědělské Družstvo

Článek

Jak oznámila agentura AFP, sedmačtyřicetiletý Šaríf Alí okamžitě po příletu do Bagdádu odjel na královský hřbitov Azamíja v centru Bagdádu, kde jsou pohřbeni tři iráčtí králové - Fajsal I. (1922-1933), Ghazí I. (1933-1939) a Fajsal II. (1939-1958).

Zatímco se procházel mezi náhrobky z bílého mramoru, shromáždilo se kolem několik stovek lidí, kteří chtěli potenciálního příštího krále přivítat.

Po 45 letech zase doma

Šarífovi Alímu byly jen dva roky, když ho z Iráku odvezli, takže neví nic o tom, jak Iráčané žili za vlády Saddáma Husajna. Nebrání mu to však aspirovat na trůn a na zavedení pořádku v Iráku, který zápolí s chaosem.

Jeho uvedení na trůn podporuje především Ústavní monarchistické hnutí, podle nějž chce Šaríf Alí vypsat referendum, aby zjistil, zda si ho národ přeje, či ne. V Iráku prý ale zůstane, i když neusedne na trůn. 

Výběr článků

Načítám