Hlavní obsah

Saddám dostane čas utéct

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Poslední šancí k odvrácení útoku na Irák je dvoudenní ultimátum, ve kterém dostane Saddám Husajn šanci opustit Irák. Takovou klauzuli chtějí USA a Velká Británie začlenit do případné druhé rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Pokud by zůstal v zemi, spojenci by zahájili útok.

Foto: Jakub Vémola

Plakát k silvestrovské akci v M-klubu.

Článek

Rezoluce by podle londýnského listu Sunday Telgraph mohla být prosazena příští týden, krátce po 14. únoru, kdy mají šéfové zbrojních inspektorů OSN pátrajících v Iráku po zakázaných zbraních předložit novou zprávu o výsledku své práce.

Rezoluci předloží Británie

Agentura AFP s odvoláním na mluvčího úřadu britského premiéra k této věci informuje, že Londýn tvrzení listu minimalizuje s připomínkou, že "je příliš brzy, aby se taková otázka vznášela".

Jak mluvčí řekl, věci ještě nejsou tak daleko a "inspektory je nutné nechat pracovat, než se dozvíme, čemu se rezoluce bude podobat". Sunday Telegraph s poukazem na vysokého diplomata z Rady bezpečnosti OSN naznačil, že rezoluci by mohla předložit Británie.

"Rezoluce předložená k diskusi by deklarovala, že Saddám fakticky porušuje rezoluce OSN, což by autorizovalo použití všech prostředků k jeho odzbrojení," dodal diplomat.

Spojenci útočili v bezletové zóně na jihu Iráku

Americká a britská vojenská letadla operující v bezletové zóně na jihu Iráku zaútočila v sobotu na mobilní velitelství irácké protivzdušné obrany a na příslušné kontrolní stanoviště. Oznámilo to centrální velitelství americké armády v Tampě na Floridě.

K útoku došlo poblíž města Kútu asi 150 kilometrů jihovýchodně od Bagdádu. Cíl byl zasažen tzv. přesnými pumami poté, co se irácké síly přesunuly do bezletové zóny, cituje agentura Reuters armádní zdroj.

"Přítomnost (iráckého) vojenského zařízení v bezletové zóně bylo hrozbou pro spojenecká letadla," konstatoval zdroj. Naposledy zasáhly americké a britské stroje v bezletovém pásmu na jihu Iráku 26. ledna, cílem útoku bylo komunikační zařízení rovněž poblíž Kútu.

Bezletové zóny na jihu Iráku - a také v jeho severní části - vyhlásily jednostranně Spojené státy v roce 1991 po vojenské porážce Iráku. Smyslem těchto pásem, která nejsou přístupná iráckým letadlům, je prosazení rezolucí OSN k ochraně šíitské menšiny na jihu a kurdské menšiny na severu Iráku před útoky bagdádského režimu.

Vláda USA najala 78 civilních letadel pro přepravu vojáků

Americké ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že vzhledem k perspektivě případné války proti Iráku pronajalo 78 civilních letadel pro přepravu vojáků a materiálu.

"Toto opatření je nezbytné s ohledem na zvýšení přítomnosti amerických jednotek v oblasti Perského zálivu," konstatuje Pentagon v tiskovém prohlášení, o němž dnes informovala agentura AFP.

Celkem jde o 47 strojů pro přepravu osob a o 31 nákladních letadel; Pentagon si je pronajal od 22 různých amerických leteckých společností a stroje budou využity okamžitě, upřesňuje prohlášení.

Spojené státy nedávno informovaly, že do oblasti poblíž Iráku bude přemístěna 101. vzdušná divize. Do poloviny února by mělo být v oblasti rozmístěno asi 150.000 příslušníků amerických ozbrojených sil vybavených bitevními letadly, tanky a podporovaných vojenskými plavidly.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslední zvonění nablízku

Americké důkazy proti Iráku, jež Washington měsíce sliboval, jsou tedy na stole. Ministr Powell je včera nabídl Radě bezpečnosti v naději,...

Solana: Powellova zpráva usvědčila Irák

Středeční zpráva ministra zahraničí USA Colina Powella v Radě bezpečnosti OSN byla kvalitní a jasně ukázala, že Irák nespolupracuje se zbrojními inspektory...

Výběr článků

Načítám