Hlavní obsah

Solana: Powellova zpráva usvědčila Irák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Středeční zpráva ministra zahraničí USA Colina Powella v Radě bezpečnosti OSN byla kvalitní a jasně ukázala, že Irák nespolupracuje se zbrojními inspektory OSN a ukrývá nebezpečné látky. Prohlásil to ve čtvrtek vysoký představitel EU pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana.

Foto: Jan Kaše

Ilustrační foto

Článek

"Byla to velmi, velmi důležitá zpráva, která byla předána RB OSN," řekl Solana novinářům při návštěvě Bělehradu. Poznamenal, že obsah a způsob prezentace zprávy byly podle něj velmi solidní. Usoudil, že je jasné, že Bagdád nespolupracuje a ukrývá nebezpečné látky. "Tato situace nemůže pokračovat," zdůraznil.

Kavan: Powell prokázal, že Irák něco tají

Powell přeložil v Radě bezpečnosti OSN přesvědčivé důkazy, že Irák něco tají, říká předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan. Souhlasí ale s názorem Francie, Číny a Ruska, že inspektoři OSN mají dostat víc času, aby na základě předložených zpráv prověřili, zda Irák lže, když popírá vlastnictví zakázaných zbraní.

Na Kavana zapůsobily zejména odposlechy vysokých iráckých důstojníků, jejichž rozhovory se týkaly odstraňování chemických látek a zahlazování stop před příchodem inspektorů OSN vedených Hansem Blixem. "To mě přesvědčilo o tom, že Irák se snaží cosi tajit a že Blix má pravdu v tom, že Irák aktivně nespolupracuje," řekl Kavan.

Irák musí podat jasnou odpověď

Powell v rámci svého vystoupení v Radě bezpečnosti také předložil satelitní snímky míst, kde Husajnovi lidé pravděpodobně odstranili zbraně hromadného ničení, aby jej inspektoři nenašli. Podle Kavana je však otázkou, zda tyto důkazy jednoznačně svědčí o tom, že se tam nacházejí zbraně hromadného ničení, chemické a biologické. Každopádně musí Irák na vznesené otázky "jednoznačně, srozumitelně a rychle" odpovědět, řekl Kavan.

Kavan podporuje Papandreovu misi

Kavan také podporuje záměr rotujícího předsedy EU, řeckého ministra zahraničí Jorgose Papandrea, který hodlá navštívit arabské státy, aby je přiměl zvýšit tlak na Husajna směrem k respektování rezoluce OSN číslo 1441, která nařizuje Iráku odzbrojení pod pohrůžkou vojenského řešení v případě neuposlechnutí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám