Hlavní obsah

Irácký písař opsal Korán Husajnovou krví

Novinky, Korzo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Abbas Jawdah, někdejší dvorní písař iráckého diktátora Saddáma Husajna, musel pod pohrůžkou smrti plnit neobvyklý rozkaz svého vůdce. Po neúspěšném atentátu na diktátorova syna Udaje v roce 1998 mu Husajn přikázal, aby jeho vlastní krví opsal všech 114 kapitol Koránu.

Foto: Alena Oudová

Město Plzeň představilo návrh akčního plánu řešení bezdomovectví.

Článek

"Každý týden jsem dostával ampulku se Saddámovou krví a současně jsem byl varován, že pokud rozliji jen jedinou kapku, skončí můj život na mučidlech," řekl Abbas Jawdah.  

Krev tajně ředil vodou

V lahvičce se obvykle nacházela hustá krevní sraženina, s níž nebylo možné napsat jediné slovo, a aby mohl úkol vůbec splnit, musel tajně obsah ředit vodou. "Kdyby na to strážci přišli, znamenalo by to můj konec," uvedl.

Práce na nezvyklém úkolu, jímž chtěl diktátor poděkovat Alláhovi za to, že oblíbený syn a předpokládaný nástupce přežil vražedný útok, trvala plné dva roky a písař ji vykonával pod dohledem příslušníků tajné služby.

Málem přišel o oči

Při přepisování Abbas Jawdah málem ztratil zrak, protože Saddám Husajn rozhodl, že každá súra (kapitola) bude umístěna na samostatném archu papíru o rozměrech 35x35 centimetrů.

Na zakázce musel pracovat nepřetržitě dnem i nocí tak dlouho, dokud zcela nespotřeboval týdenní příděl krve. Jeho měsíční plat byl 24 dolarů, což v té době v přepočtu činilo necelých 850 korun.

Po dokončení byl Korán napsaný diktátorovou krví vystaven v Národním muzeu v Bagdádu. Písaři se spolu s rodinou podařilo uprchnout do sousedního Jordánska, kde se až do Husajnova uvěznění skrýval pod falešným jménem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám