Hlavní obsah

Rybářská loď odložila start sondy k Marsu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MYS CANAVERAL

Rybářská loď 'zavřela' startovací okno pro raketu Delta 2 se sondou, která měla v neděli ráno vyrazit k Marsu. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) musel zrušit start poté, co plavidlo na poslední chvíli vplulo do zakázaného pásma. Než se věc vyřešila, bylo pozdě.

Foto: Jan Kaše

Příjezd "americké" armády na sušické náměstí

Článek

Raketa měla odstartovat čtyři minuty před šestou hodinou ranní SELČ. NASA vzápětí oznámila, že se ještě dnes ráno pokusí start zopakovat. První možnost se podle agentury Reuters otevřela v 06:38 SELČ, ale i tento termín padl. Výrazně se totiž zhoršilo počasí a začal vát velmi silný boční nárazový vítr. Nové startovací okno se otevře až zhruba za 24 hodin - v pondělí 03:46 SELČ.

Obavy, že by dnešní start mohl být ohrožen špatnými povětrnostními podmínkami, panovaly již od sobotního večera SELČ. Meteorologové odhadovali šanci na úspěch asi na 60 procent, protože ke Kennedyho vesmírnému středisku na floridském myse Canaveral se blížila dešťová fronta doprovázená bouřkami a blesky.

Oblast startu nakonec skutečně zasáhla vlna nepříznivého počasí; nejčerstvější předpovědi ale naznačují, že povětrnostní podmínky by se měly výrazně zlepšit ještě dnes, zřejmě k večeru.

Čtyřicet metrů za den

Delta 2 s druhým mobilním robotem Mars Rover nazvaným Opportunity (Příležitost) má následovat identické dvojče Spirit (Duch), které na sedmiměsíční cestu k Marsu odstartovalo 10. června.

Obě sondy by měly přiletět k Marsu krátce po sobě v lednu příštího roku. Podle NASA má mise robotů na Marsu trvat tři měsíce, nelze ale vyloučit, že by se mohla prodloužit. Úkolem robotů, které mají podobu malých šestikolových terénních vozítek o hmotnosti 180 kilogramů, bude pátrat po vodě, provádět geologický průzkum a zkoumat složení atmosféry planety.

Obě sondy jsou vybaveny soustavou vyspělých zařízení, mezi nimiž nechybí panoramatická kamera, tři spektrometry pro geologický průzkum a mikroskopický zobrazovač vzorků hornin.

Kamery zajistí stereoskopický pohled na terén rudé planety v plném úhlu 360 stupňů. Robotické rameno, které bude přikládat měřící přístroje na zkoumané horniny a půdy, bude schopno vykonávat téměř shodné pohyby jako lidská paže s loktem a zápěstím.

Roboty by měly po dosednutí na Mars urazit každý tamější den, který je o něco delší než den pozemský, po povrchu planety asi 40 metrů.

Hustý provoz na Marsu

Již předcházející mise prokázaly přítomnost vody na Marsu, nyní vědci chtějí zjistit, jak dlouho se tam voda vyskytuje a v jakém množství. Badatelé věří, že voda může dokazovat, že kdysi na Marsu existoval život.

NASA musela na realizaci tohoto projektu získat zhruba 800 milionů dolarů.

Ne všechny předcházející mise na Mars byly úspěšné, k této planetě dorazilo jen 12 ze 30 sond a jen tři z devíti pokusů skončily dosednutím na povrch Marsu.

Téměř současně s americkými sondami Spirit a Opportunity by měly přistát další sondy - evropská Beagle 2 a japonská Nozomi.

Související témata:

Související články

Začíná invaze na Mars

Hned trojice kosmických sond se vydá během následujícího měsíce na dlouhou cestu k Rudé planetě. Společným jmenovatelem všech výprav je hledání stop...

Automatičtí geologové míří na Mars

V pondělí úspěšně odstartovala k Marsu evropská sonda a už v neděli by ji měl následovat první z dvojice amerických průzkumníků. Obě zcela identická...

Americká sonda Spirit míří na Mars

Americká sonda Spirit vzlétla v úterý večer z vesmírného střediska na floridském Mysu Canaveral k Marsu. Sonda přepravuje na "rudou" planetu mobilní robot Mars...

Výběr článků

Načítám