Hlavní obsah

Ruští vrazi Jandarbijeva dostali v Kataru doživotí

Právo, DPA, bt, ave

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DAUHÁ

Katarský soud ve středu vyměřil doživotí dvěma agentům ruské tajné služby, kteří v únoru zavraždili čečenského exprezidenta Zelimchana Jandarbijeva. Soudce Sálif Nisf v rozsudku uvedl, že oba muži v únoru uložili v Dauhá bombu pod vůz bývalého separatistického vůdce z rozkazu Moskvy.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava, INDUSTRIAL Gallery, Zahradní 10.12.1.2016 David John Lloyd : Raw naked truth.

Článek

"Ruské vedení vydalo rozkaz zavraždit bývalého čečenského velitele Jandarbijeva," prohlásil Nisf.

Oba muži mohli teoreticky dostat i trest smrti, jak žádala prokuratura. Podle ruského internetového deníku gazeta.ru jim ale nejspíš zachránil život právě fakt, že byli řízeni Moskvou.

"V Kataru se za terorismus dává trest smrti. Zřejmě jim pomohla právě skutečnost, že je soud považoval jen za nástroje činu," napsal server. "Rozsudek katarského soudu není ani tak hrozný pro ruské agenty, jako pro prezidenta Vladimira Putina."

Zraněn i syn

Bomba byla 13. února nastražena do Jandarbijevova vozu před jeho návratem z mešity. Vážně zranila i jeho 13letého syna Daúda.

Katarské úřady záhy zadržely trojici Rusů, jednoho však musely propustit, neboť měl diplomatické krytí. Odsouzení Anatolij Belaškov a Vasilij Bogačev od dubnového zahájení procesu tvrdili, že jsou nevinní. Ruská agentura RIA - Novosti napsala, že se odvolají.

Ačkoliv podle regionálního tisku se okolnosti vraždy Jandarbijeva podařilo kvůli chybám ruských agentů zmapovat do nejmenších detailů.

Moskva trvá na tom, že s atentátem nemá nic společného, a tehdejší ministr zahraničí Igor Ivanov řekl, že dotyční agenti v Kataru plnili pouze úkoly "informačně analytického rázu, spojené s bojem proti mezinárodnímu teroru".

Spor s Moskvou?

Pozorovatelé upozorňovali na zjevné odhodlání katarské justice zachovat si tvář a dotáhnout případ do konce i za cenu roztržky s Moskvou.

Katarský právník a bývalý ministr spravedlnosti Nadžíb an-Núajmí televizi al-Džazíra řekl, že po řádném vynesení rozsudku lze během několika měsíců očekávat vrácení vrahů do Ruska, ačkoliv podle katarské legislativy by měli za mřížemi strávit 25 let.

Jandarbijev byl prezidentem Čečenska v letech 1996-97. Rusko tvrdilo, že i po odchodu do katarského exilu v roce 2000 podporoval teroristy a prosadilo v OSN jeho zanesení na seznam osob napojených na síť a-Kajdá.

Katar odmítal Jandarbijeva Moskvě vydat a po dodání důkazů o jeho zločinech jej chtěl soudit sám. Několik dní před tím, než mělo Rusko patřičné dokumenty předložit, byl ale zavražděn.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám