Hlavní obsah

Ruští muslimové zatrhli sňatky s ženami jiné víry

Právo, BBC, ave

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení Duchovní správy muslimů v Rusku (DUM) zveřejnilo náboženský výnos, fatvu, která zakazuje sňatky muslimských mužů se ženami vyznávajícími jiné náboženství než islám.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O výjimkách může rozhodnout pouze muftí. Přitom v tradičním pojetí islámu se muslim může oženit i s křesťankou nebo židovkou, muslimka se ale za jinověrce provdat nesmí.

Výnos označuje sňatky s představiteli jiných náboženství za zdroj problémů při výchově dětí v duchu islámu a jeho učení.

Fatva prý platí od loňska, upřesnila Diljara Achmetovová, mluvčí DUM.

Rozhodnutí rozporuje Duchovní shromáždění muslimů v Rusku. „Vážíme si názoru našich bratrů, ale víc, než se píše v Koránu, požadovat nemůžeme,“ prohlásil muftí Albir Krganov.

Oxana Puškinová z komise Státní dumy pro otázky rodiny, žen a dětí sdělila, že rozhodnutí rozkmotřuje národy Ruska.

Icchak Kogan, chasidský rabín moskevské synagogy Bolšaja Bronnaja, vyjádřil pro fatvu pochopení s tím, že podobné nařízení platí i v judaismu.

Reklama

Související články

V Rusku obměnili vládu

Ruští poslanci v úterý schválili pět nových ministrů vlády včetně vicepremiéra. Všechny pak jmenoval do funkcí prezident Vladimir Putin, který jejich...

Výběr článků

Načítám