Hlavní obsah

Rusové podle Ukrajinců vyhodili do povětří další přehradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko vyhodilo do povětří menší přehradu v oblasti poblíž protiofenzivních operací v Doněcké oblasti. Podle serveru Ukrajinska pravda to uvedl mluvčí ukrajinské armády Valerij Šeršeň.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Zaplavené území po odpálení Kachovky (ilustrační foto)

Článek

Mělo jít o přehradu poblíž obce Novodarivka. „Na řece Mokri Jaly okupanti vyhodili do povětří přehradu, což vedlo k záplavám na obou březích řeky,“ uvedl Šeršeň s tím, že to však nemá vliv na vedení útočných akcí v regionu.

Připomněl předchozí odpálení Kachovské přehrady na Dněpru a poznamenal, že v Záporožské oblasti nepřítel očekává průlom Ukrajinců.

„Aby zpomalili náš postup, uchýlili se k této taktice, kdy znovu vyhodili do povětří vodní stavbu,“ poznamenal.

Mokri Jaly protéká oblastí, kde se nacházejí obce na pomezí Doněcké a Záporožské oblasti, které Ukrajinci nově osvobodili.

„Odmítli kapitulaci, tak začal úklid.“ Ukrajinci hlásí první dobyté obce při protiofenzivě

Zahraniční

Ukrajinci v posledních dnech už zjevně na některých místech přecházejí z obrany do protiofenzivy. To se týká i tohoto „tavrijského“ směru. Šeršeň poznamenal, že to přineslo první místní výsledky v podobě osvobození vesnice Blahodatne a postupu k vesnici Urožajne, jež se nachází jižně od ní.

Nepřítel podle něj během dne 22krát útočil na ukrajinské pozice a 456krát ostřeloval frontovou linii a blízké osady. Ukrajinci mířili na místa s koncentrací personálu, zbraní a vojenské techniky okupantů.

Protržená Kachovská přehrada ztratila už 70 procent vody

Zahraniční

Také podle ruských vojenských blogerů ukrajinské síly prorazily ruské linie jižně od města Velyka Novosilka. Rychle podle nich obsadily několik vesnic, zatímco ruské síly ustoupily na výše položená místa.

Tvrzení válčících stran není možné bezprostředně ověřit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám