Hlavní obsah

„Odmítli kapitulaci, tak začal úklid.“ Ukrajinci hlásí první dobyté obce při protiofenzivě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinská armáda vytlačila ruské okupanty z obcí Blahodatne a Neskučne na jihovýchodě země. Jde o první oficiálně oznámený územní zisk, který si Ukrajina připsala od zahájení protiofenzivy na tomto úseku fronty.

Foto: 68th Separate Hunting Brigade 'o, Reuters

Ukrajinci ohlásili dobytí obce Blahodatne na hranici Doněcké oblasti a Záporožské oblasti

Článek

„Slavní vojáci 68. brigády osvobodili obec Blahodatne,“ pochlubily se ukrajinské pozemní síly na Facebooku. Příspěvek doprovodily videem, na němž jsou vidět vojáci s ukrajinskou vlajkou ve zničené budově.

Později jednotka územní obrany Ozbrojených sil Ukrajiny AREJ oznámila, že osvobodila vesnici Neskučne, která se nachází jen několik kilometrů od Blahodatného. Zásluhu si připsal 7. samostatný prapor 129. divize pod velením majora Oleksandra Hryščuka.

„Vetřelci vzdorovali do úplného konce, naši vojáci ale projevili jistou vynalézavost. Udělali granátometem díru do zdi vesnického klubu a vlezli tudy dovnitř,“ popsal boje o nejdůležitější budovu ve vesnici Blahodatne mluvčí ukrajinské armády pro tavrijský úsek fronty Valerij Šeršeň.

„Nabízeli okupantům kapitulaci, ti ale odmítli, tak začal ‚úklid‘,“ pokračoval . „Zároveň byla osvobozena škola, odkud na nás Rusové pálili,“ upřesnil. „Nad Blahodatným zavlála ukrajinská vlajka,“ dodal podle serveru listu Le Monde.

„Lidé tu čekali na ozbrojené síly Ukrajiny. Hlavně ti, co byli v ruském zajetí. Když viděli naše vojáky a mohli vyjít ven, objímali se a plakali. Bylo to velmi dojemné,“ uzavřel podle listu Ukrajinska pravda.

Vesnice Blahodatne měla před válkou necelou tisícovku obyvatel. Leží na hranici mezi Doněckou a Záporožskou oblastí na jihovýchodě Ukrajiny, odkud Moskva již téměř týden hlásí silné ukrajinské útoky.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu řekl, že ukrajinská armáda podniká „protiofenzivní akce“ na frontové linii. Neupřesnil však, zda se jedná o velký protiútok, který generální štáb v Kyjevě připravoval několik posledních měsíců.

Zelenského ruský protějšek Vladimir Putin v pátek uvedl, že rozsáhlá ukrajinská protiofenziva „začala“. Ukrajinským silám se ale podle něj nepodařilo dosáhnout svých cílů.

Rusové pocítí, že jim nezbývá čas. Zelenskyj potvrdil zahájení protiofenzivy

Válka na Ukrajině

Ruské ministerstvo obrany v neděli podle agentury Reuters tvrdilo, že ruské síly za posledních 48 hodin při odrážení neúspěšných ukrajinských útoků zničily nejméně sedm tanků Leopard a pět bojových vozidel pěchoty Bradley.

Ruští vojenští blogeři naopak uvedli, že ukrajinské síly prorazily ruské linie jižně od města Velyka Novosilka a rychle obsadily několik vesnic, zatímco ruské síly ustoupily na výše položená místa. Právě v okolí Velyké Novosilky se nachází obec Blahodatne.

Tvrzení válčících stran ale není možné bezprostředně ověřit.

Protiofenziva začala a nedaří se, uvedl Putin

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám