Hlavní obsah

Lidé v Rusku veřejně uctívají památku Navalného, několik zadržených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lidé na řadě míst v Rusku přicházejí uctít památku zemřelého opozičního politika Alexeje Navalného. Pokládají květiny a zapalují svíčky. Moskevská prokuratura varovala před shromážděními, média hlásí několik zadržených. Ruská vězeňská služba večer oznámila, že policie zadržela téměř dvě desítky lidí, některé prý už propustila.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Policie zadržela muže, který chtěl v sobotu v ruském Petrohradu položit květiny, aby vzdal poslední úctu Alexeji Navalnému

Článek

V Moskvě nosí lidé květiny k takzvanému Solověckému kameni, památníku obětem velkého teroru ve 30. letech minulého století, který se nachází na Lubjanském náměstí.

Také v Petrohradě vznikla pieta u pomníku věnovaného obětem politických represí.

Pieta za Navalného v PetrohraděVideo: Reuters

Pietní místa se začala objevovat i v Kazani, Novosibirsku a Uljanovsku – ve všech třech městech lidé nosí květiny k pomníkům obětem politických represí, píše Novaja gazeta s odkazem na portál RusNews. V Novosibirsku ale už museli přestat, protože policie památníky uzavřela kvůli údajné „bombové hrozbě“.

V Uljanovsku lidé v civilu květiny okamžitě odnášejí a fotí si ty, kteří je přinesli, popisuje Meduza s odvoláním na portál 7×7.

Němcov, Litviněnko, Politkovská, Prigožin, Navalnyj… Mrtvých kritiků Putina už je celý zástup

Zahraniční

V Tomsku začali po oznámení smrti Navalného přinášet květiny k památníku nazvanému Kámen smutku. Dorazila i policie.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Policie zadržela muže, který chtěl položit květiny na pomník, aby vzdal poslední úctu Alexeji Navalnému

V Nižním Novgorodu lidé přinesli květiny k památníku novinářky Iriny Slavinové, která se v roce 2020 upálila před pobočkou ministerstva vnitra poté, co policie prohledala její byt. Květiny se objevují také v Bělgorodu nebo Barnaulu, píše Meduza.

Foto: Dmitry Serebryakov, ČTK/AP

Pieta za Navalného v Moskvě

„Jeho krev je na tvých rukách, Vovo“

Prokuratura v Moskvě varovala před shromážděními. Začalo se zatýkat. V ruské metropoli zadrželi mladou žen, která měla podle stanice BBC transparent s nápisem „Alexej Navalnyj dnes zemřel“. S nápisem „Kdo je další“ vyšla ven obyvatelka Novosibirsku. O dalším osudu této ženy se stanice nezmiňuje.

V Murmansku podle serveru Ostorožno novosti zadrželi dívku, která vyšla protestovat s transparentem, na němž stálo: „Alexej Navalnyj zabit. Jeho krev je na tvých rukách, Vovo.“ Vova je zdrobnělina křestního jména ruského prezidenta Vladimira Putina.

Navalnyj zemřel v pátek ve 47 letech v trestanecké kolonii v Jamalo-něneckém autonomním okruhu v ruské Ťumenské oblasti, kde si odpykával trest za řadu různých obvinění. List Kommersant uvedl, že zemřel na „krevní sraženinu“.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Petrohrad. Lidé uctívají květinami památku zemřelého opozičníka Alexeje Navalného

Ruský opoziční lídr Navalnyj je po smrti

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám