Hlavní obsah

Rusko, Ukrajina a Turecko podepíšou dohodu o vývozu obilí, oznámila Ankara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci Ruska, Ukrajiny a Turecka se v pátek sejdou v Istanbulu, aby podepsali dohodu navrženou OSN. Jejím cílem je umožnit vývoz ukrajinského obilí z černomořských přístavů napadené země. Informoval o tom ve čtvrtek úřad tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, napsala agentura Reuters.

Foto: Presidential Press Office, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Článek

Podpisu dohody se má zúčastnit generální tajemník OSN António Guterres, který dříve oznámil, že ve čtvrtek do Istanbulu míří. Podpisu bude přítomen také turecký prezident Erdogan. Ceremonie se má uskutečnit v paláci Dolmabahçe ve 13:30 GMT (15:30 SELČ).

Do ukrajinských přístavů připlulo prvních osm cizích lodí pro obilí

Zahraniční

V ukrajinských přístavech je kvůli válce zahájené Ruskem zablokováno 20 až 25 milionů tun obilí. Jeho dodávky jsou přitom klíčové pro řadu zemí Blízkého východu a Afriky.

Ukrajina tvrdí, že Rusko černomořské přístavy záměrně blokuje a že ukrajinské obilí krade. Moskva naopak vinu dává Kyjevu. Ukrajina podle ní zatím neodminovala své pobřeží, takže přeprava obilí není bezpečná. Kyjev odmítá odminovat přístavy, protože se obává, že ruská armáda pak zaútočí na ukrajinské černomořské pobřeží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám