Hlavní obsah

Zádrhel pro misi MAAE. V okolí Záporožské jaderné elektrárny se bojuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruské síly ostřelují město Enerhodar poblíž Záporožské jaderné elektrárny, tvrdí Kyjev. Ruské agentury tvrdí, že ukrajinské síly provedly u Enerhodaru výsadek. Zařízení má ve čtvrtek navštívit inspekční mise Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE).

BEZ KLOMENTÁŘE: Inspektoři odjíždějí do Záporožské elektrárnyVideo: Reuters

 
Článek

„Od pěti hodin ráno nepřestává minometné ostřelování města. Je slyšet střelba z kulometu. Ví se o zásazích několika civilních objektů. Jsou zde ranění. Zjišťujeme, kolik přesně,“ uvedl ukrajinský starosta města Dmytro Orlov.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Inspektoři odjíždějí do Záporožské elektrárny

Podle ruských agentur provedly ukrajinské síly výsadek u města Enerhodar, v jehož blízkosti se nachází Záporožská jaderná elektrárna. Nyní na ně prý útočí ruské letectvo.

Ukrajinskou Záporožskou jadernou elektrárnu od března okupují ruská invazní vojska. Do jaderného zařízení má ve čtvrtek dorazit inspekční mise Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), která už se vydala na cestu z ukrajinskými silami ovládaného Záporoží.

Foto: Reuters

Záporožská jaderná elektrárna

Zvýšenou vojenskou aktivitu v oblasti potvrdil také šéf MAAE Rafael Grossi, který ráno uvedl, že mise pokračuje. Ukrajinský gubernátor ale tvrdí, že předsunutá část mise MAAE nemůže z bezpečnostních důvodů pokračovat v cestě.

Největší atomová elektrárna v Evropě byla v posledních týdnech pod palbou, ze které se navzájem viní Ukrajina a Rusko. Cílem výpravy mezinárodních odborníků je podle jejich šéfa zabránit jaderné havárii.

Konvoj s delegací podle světových agentur dorazil ve čtvrtek do Záporoží, které je pod kontrolou ukrajinské vlády a nachází se desítky kilometrů od Záporožské jaderné elektrárny. MAAE musí během cesty překročit frontovou linii.

„Je to mise, jejímž cílem je zabránit jaderné havárii a zachovat tuto důležitou a největší jadernou elektrárnu v Evropě,“ řekl už dřív šéf MAAE Grossi, jenž delegaci vede.

Úvodní inspekce bude podle Grossiho trvat několik dní, MAAE zároveň doufá, že poté bude moci ustavit trvalou přítomnost svých expertů v elektrárně.

Rusko mu prý poskytlo záruky, že 14 mezinárodních odborníků, kteří se účastní současné výpravy, bude moci v zařízení vykonávat svou práci.

Reklama

Výběr článků

Načítám