Hlavní obsah

Rusové nasadili na Ukrajině nejnovější tanky T-14 Armata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská armáda začala na Ukrajině používat své nejnovější tanky T-14 Armata, které jejich výrobce až dosud předváděl jen na zbrojních veletrzích a květnových přehlídkách na Rudém náměstí. Zapojují se ale pouze do ostřelování ukrajinských pozic, do přímých útoků je velitelé zatím nenasadili, informovala ruská státní agentura RIA Novosti.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský tank T-14 Armata na přehlídce v Moskvě.

Článek

Počet nasazených strojů RIA Novosti neupřesnila. Zdroj z ozbrojených složek agentuře sdělil, že armaty pro ukrajinské bojiště výrobce, zbrojovka Uralvagonzavod, vybavil dodatečnou ochranou boků před protitankovou municí a že posádky procházely od konce loňského roku slaďovacím výcvikem na cvičištích na okupovaném východě Ukrajiny.

Rusko dosud na Ukrajině používalo tanky T-72, T-80 a T-90, a v poslední době - zřejmě kvůli vysokým ztrátám – nasadilo i zastaralé tanky T-62. Média referovala, že ze skladů na Dálném východu se přepravují na západ i ještě starší tanky T-54 a T-55. 

Do ukrajinské výzbroje se naopak dostaly moderní západní tanky Leopard 2 německé výroby a britský Challenger 2. Přislíbené má Kyjev také americké tanky Abrams. Rusové nicméně tvrdí, že jejich armaty předčí všechny západní obrněnce.

Velký přehled tanků, které se střetnou na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Jde o propagandu?

Britská vojenská rozvědka už v lednu avizovala, že Rusko by mohlo z propagandistických důvodů přesunout na Ukrajinu své nové tanky T-14 Armata. Výroba těchto strojů se podle ukrajinské rozvědky zastavila kvůli sankcím, které postihly dovoz součástek.

Podle ukrajinského experta Oleksandra Kovalenka je nový tank poruchový a jeho vývoj dosud nebyl dotažen do konce, a tak se hodí zatím jen na přehlídky, kde si ale i tak čas od času udělá ostudu – například v roce 2015 se porouchal už při generálce na květnovou přehlídku na Rudém náměstí a z odtažení porouchaného stroje se stal téměř neproveditelný úkol.

Posádka není ve věži

Tank T-14 Armata se vyznačuje bezposádkovou věží s kanonem ráže 125 milimetrů, ze kterého je možné odpalovat i řízené protitankové střely o doletu až osmi kilometrů. Tříčlenná posádka pracuje v opancéřované „kapsli“ v přední části tanku, který je chráněn také dynamickým pancířem a systémem aktivní obrany.

Není jasné, kolik těchto tanků zatím ruská armáda skutečně zařadila do výzbroje. Zbrojovka Uralvagonzavod měla v roce 2021 dodat dvě desítky těchto strojů, připomněla RIA Novosti.

Rusko zvažuje nasadit na Ukrajině své nejmodernější tanky T-14, posádky už s nimi cvičí

Válka na Ukrajině

Rusko přiváží na Ukrajinu další šrot, tanky pamatují Stalina

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám