Hlavní obsah

Rusové kráčejí od jednoho vítězství ke druhému, pochvaluje si Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože ukrajinská strana hlásí po zahájení protiofenzivy jeden úspěch za druhým, ruský prezident Vladimir Putin vidí současnou situaci na Ukrajině naopak. U příležitosti pondělních oslav Dne Ruska mluvil o Rusech jako o lidech, kteří zažívají jedno vítězství za druhým.

Foto: Sputnik, Reuters

Šéf Kremlu Vladimir Putin při oslavách Dne Ruska.

Článek

„Pocity hrdosti a vlastenectví naši společnost spojují dnes, v těchto pro Rusko těžkých časech, ještě silněji a slouží jako ideální podpora pro naše hrdiny, kteří se podílejí na zvláštní vojenské operaci,“ cituje Putina agentura Reuters.

„Lidé jdoucí od vítězství k vítězství zakládají svůj život a svou práci na víře ve vítězství, ve spravedlnost a v Rusko,“ uvedl dále ruský prezident.

Podle Ukrajinců i amerického Institutu pro studium války (ISW) však Rusové na Ukrajině zaznamenali několik ztrát území na pomezí Doněcké a Záporožské oblasti.

Protiofenziva začala a nedaří se, uvedl Putin

Válka na Ukrajině

„Jsem Rus, díky bohu!“

Na Den Ruska, během nějž Putin uděloval státní vyznamenání, jeho názor o vítězství podpořilo tamní ministerstvo obrany, které na svém telegramovém kanálu zveřejnilo propagandistické video, na kterém jsou vedle záběrů na vojáky i záběry lesů, jezer a chrámů.

Jeden z vojáků na záběrech říká „Jsem Rus, díky bohu!“ či „Naštěstí jsem Rus!“

Na Telegramu podpořil Putinova slova i jeho předchůdce v prezidentském úřadu Dmitrij Medvěděv, který zveřejnil fotomontáž s ruskou vlajkou vztyčenou nad Majdanem, tedy hlavním kyjevským náměstím, s tím, že se brzy bude jmenovat Ruské náměstí.

Den Ruska se slaví 12. června vždy od roku 1992 na počest přijetí deklarace o státní svrchovanosti o dva roky dříve.

Tři scénáře podle Medvěděva. Všechny počítají s tím, že Ukrajina jako stát zmizí

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám