Hlavní obsah

Ruský tisk informuje o úmrtích mezi mobilizovanými vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Jelanské posádce ve Sverdlovské oblasti na Urale zahynuli dva zmobilizovaní vojáci. Přesné příčiny jejich smrti se zjišťují, uvedl v pondělí na svém webu ruský list Kommersant s odvoláním na oblastní ombudsmanku Taťjanu Merzljakovovou.

Foto: ČTK/AP

Ruští mobilizovaní branci z města Prudboj před odchodem na frontu

Článek

Smrt jednoho z mobilizovaných mohla souviset s epileptickým záchvatem během otravy alkoholem, uvedla ombudsmanka. Druhý zmobilizovaný podle poslance Maxima Ivanova spáchal sebevraždu. Dalšího zmobilizovaného vojáka ze cvičiště poslali domů, kde „vzápětí zemřel kvůli cirhóze jater“, dodal Kommersant.

Ověřit tyto informace zatím není možné, poznamenala ruská redakce BBC, podle které jde o první případy úmrtí zmobilizovaných vojáků ještě před jejich odesláním na Ukrajinu.

Ruské ministerstvo obrany v pondělí v aplikaci Telegram zveřejnilo první dojmy zmobilizovaných vojáků poté, co dorazili do Donbasu na východě Ukrajiny: „Vidíme, že se lidé znovu naučili usmívat, a tedy jsme nepřijeli nadarmo,“ prohlásil jeden z vojáků podle ministerstva. „Když jsem uviděl lidi, civilisty, uviděl jsem v jejich očích naději,“ dodal druhý.

Útěk před mobilizací skončil pro 180 Rusů na hranicích s Gruzií

Válka na Ukrajině

Mobilizace podle zpráv z posledních dní naráží na neochotu ruských mužů přijmout povolávací rozkaz a další problémy. Ruští muži prchají před povoláním do vojenské služby do sousedních států. Většině se daří překročit hranice, ale ti, na jejichž jména již byly vypsány povolávací rozkazy, dostávají doklad, že nesmějí odjet.

V pondělí zadrželi 180 ruských mužů na hranicích s Gruzií, přímo na hraničním přechodu dostali povolávací rozkazy.

Současně bylo oznámeno, že na hranicích budou zpřísněny kontroly mužů v branném věku. Na jednom z nejvytíženějších hraničních přechodů ve Věrchném Larsu zřizuje dokonce Rusko svůj odvodový úřad.

V Chabarovské oblasti poslali polovinu mobilizovaných domů

Válka na Ukrajině

Třeba v ruské Chabarovské oblasti byla přibližně polovina všech mobilizovaných mužů z několika tisícovek shledána nezpůsobilou pro vojenskou službu, uvedla agentura Reuters. Tamní vojenský komisař Jurij Laiko byl proto odvolán z funkce.

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil částečnou mobilizaci 21. září a vzápětí se desítky tisíc Rusů v branném věku pokusily uprchnout ze země. Počet uprchlíků před mobilizací podle britské rozvědky již překročil početní stav vojsk, která na Putinův rozkaz před 222 dny vtrhla na Ukrajinu a rozpoutala tak největší pozemní konflikt v Evropě od konce druhé světové války.

Reklama

Výběr článků

Načítám