Hlavní obsah

Ruský špion vyměněný do Moskvy uprchl zpět do Estonska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský špion Arťom Zinčenko, kterého estonské úřady před několika lety předaly Moskvě v rámci výměny zadržených zpravodajců, uprchl zpět do Estonska a požádal zde o politický azyl. Jako důvod uvedl nesouhlas s ruskou invazí na Ukrajinu, uvedla dnes estonská veřejnoprávní stanice ERR.

Foto: Tomáš Nídr, Právo

Kreml (ilustrační foto).

Článek

„24. únor pro mě zničil vše, co bylo mezi mnou a mým státem,“ řekl Zinčenko deníku Eesti Päevaleht s odkazem na datum zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Situace v Rusku se podle něj v posledních letech čím dál víc zhoršuje. „Viděl jsem, že tu vládne režim se všemi aspekty totality,“ dodal.

Estonská služba zatkla Zinčenka v lednu 2017 pro podezření, že předával Rusům informace o armádních a jiných důležitých objektech v Estonsku a o pohybech estonské vojenské techniky i jednotek aliančních sil NATO na estonském území. Soud jej poté poslal na pět let do vězení.

Po odpykání zhruba ročního trestu byl Zinčenko omilostněn a vyměněn za estonského občana Raiva Susiho, který byl zadržen v Rusku na základě obvinění ze špionáže a odsouzen na 12 let v trestanecké kolonii. Výměna se uskutečnila v únoru 2018 na estonsko-ruské hranici.

K tomu, co se s ním dělo po příjezdu do Ruska, se 35letý Zinčenko podrobněji nevyjádřil. Uvedl jen, že byl ponechán sám sobě napospas a musel se vypořádat se „spoustou problémů, jak začít nový život“.

Jakým způsobem se estonské úřady postavily k Zinčenkově žádosti o azyl, stanice ERR neuvádí.

Brit, který pracoval na ambasádě v Berlíně, se přiznal ke špionáži pro Rusko

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám