Hlavní obsah

Ruský špion s krycím jménem Karkulka. Na bývalého maďarského europoslance vydali mezinárodní zatykač

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský soud vydal evropský a mezinárodní zatykač na bývalého europoslance za stranu Jobbik Bélu Kovácse (63). Bývalého europoslance odsoudil loni nejvyšší maďarský soud v nepřítomnosti na pět let nepodmíněně za špionáž ve prospěch Ruska.

Foto: Profimedia.cz

Béla Kovács

Článek

Kovács se pravděpodobně zdržuje v Rusku, takže jeho vydání je nepravděpodobné. Podle obžaloby bylo úkolem maďarského europoslance „vytvářet v Evropské unii skupiny posilující mocenské zájmy Ruska a oslabení unijní politiky“.

Kovács byl europoslancem v létech 2009 až 2017. Europarlament ho v roce 2015 zbavil poslanecké imunity. Pro ruskou tajnou službu pracoval pod krycím jménem Piroska (maďarsky Karkulka).

Kovács studoval v Moskvě, dlouhá léta v Rusku podnikal a za manželku si vzal Rusku, která byla podle deníku Magyar Nemzet agentkou ještě sovětské KGB. Kovács proto dostal v médiích přezdívku KGBéla.

V roce 2014 se Kovács zúčastnil jako pozorovatel referenda o přičlenění Krymu k Ruské federaci a anexi nadšeně přivítal. Server PestiSrácok tvrdí, že Kovács měl velmi dobré vztahy s polským politikem Mateuszem Piskorskim, který byl v roce 2016 zatčen pro podezření ze špionáže pro Rusko.

Maďarský europoslanec byl ruským špiónem, soud mu vyměřil pět let vězení

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:
Béla Kovács (agent)

Výběr článků

Načítám