Hlavní obsah

Rusku se nepodaří nás zabít všechny, řekl Kuleba v RB OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v projevu před Radou bezpečnosti OSN prohlásil, že jediným způsobem, jak dostat ruského prezidenta Vladimira Putina, zodpovědného za invazi na Ukrajinu, před soud, je zřízení mezinárodního tribunálu. To v projevu po Kulebovi v RB OSN navrhoval i český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Kuleba v projevu také s odkazem na Lavrova, jenž zasedání RB OSN ihned po své řeči opustil, řekl, že ruským diplomatům jde utíkání podobně jako ruským vojákům.

Foto: Profimedia.cz

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba na zasedání RB OSN v New Yorku

Článek

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba ruskou agresi na Ukrajině označil za největší hrozbu pro světový mír v 21. století. Poznamenal, že hovoří, zatímco těla 445 lidí, v některých případech jen jejich části, jsou exhumovány z pohřebiště v Izjumu. „Rusku se nikdy nepodaří nás zabít všechny,“ řekl Kuleba.

Lipavský v Radě bezpečnosti OSN: Nesete globální odpovědnost. Jednejte!

Zahraniční

Podotkl, že zatímco bezprostředně po zahájení ruské invaze na Ukrajinu se desetitisíce Ukrajinců vrátily bránit svou vlast, mobilizace v Rusku spustila skupování letenek. Ukrajina má podle Kuleby důvěru v Mezinárodní trestní soud (ICC), ale jediným způsobem, jak postavit Putina před soud, je podle ministra zřízení zvláštního tribunálu.

Kuleba také řekl, že ruští diplomaté jsou za zvěrstva spoluzodpovědní, jelikož k nim nabádají, a že mimořádně lžou. S odkazem na Lavrovův brzký odchod Kuleba prohlásil, že ruským diplomatům utíkání jde podobně jako ruským vojákům. Lavrov totiž předtím sál opustil okamžitě po skončení svého projevu.

Lavrov obvinil svět z propagandy a odešel z jednání Rady bezpečnosti OSN

Válka na Ukrajině

Na zasedání RB OSN ve čtvrtek v New Yorku promluvili zástupci stálých i nestálých členů tohoto orgánu a také řada evropských zemí včetně Česka. RB OSN může v otázce ruské invaze na Ukrajinu jednat ať už uvalením sankcí, či pomocí bojových akcí. Zatím ale nepřijala žádná opatření, zejména kvůli ruskému vetování všech návrhů. Rusko jako jeden z pěti stálých členů Rady bezpečnosti disponuje právem veta, takže může shodit jakýkoli návrh ze stolu.

Reklama

Výběr článků

Načítám