Hlavní obsah

Rusko zkonfiskovalo tunu afghánského heroinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUŠANBE

Ruští pohraničníci umístění v Tadžikistánu zabavili více než tunu heroinu pašovaného ze sousedního Afghánistánu. Podle pohraniční stráže jde o rekordní množství drog, které byly na hranicích v poslední době zabaveny, informovala agentura Reuters.

Foto: Květa Korbářová

Na hradním jarmarku nebudou chybět tanečnice.

Článek

Afghánské opiáty plynou do Ruska přes rozsáhlou, ale řídce obydlenou postsovětskou oblast Střední Asie. Odtud míří do Západní Evropy. Kdyby byl zabavený heroin prodán na Západě, pohybovala by se jeho cena asi kolem 300 miliónů dolarů.

Mluvčí ruské pohraniční stráže uvedl, že 1009 kilogramů heroinu a 72 kilogramů opia bylo nalezeno ve čtvrtek na řece Pjandž, která teče podél afghánsko-tádžické hranice jižně od tádžického hlavního města Dušanbe.

Kilogram afghánského heroinu propašovaný přes řeku do Tádžikistánu se prodává mezi tisícem a 2000 dolary. Cena drogy pak roste na 7000 dolarů v metropoli Dušanbe. V západoevropských městech dosahují ceny 250 000 až 300 000 dolarů.

Rusko má v oblasti afghánsko-tádžické hranice na 20 000 pohraničníků. Další vojáci jsou rozmístěni po zbytku Tádžikistánu a pomáhají zde chránit mír po občanské válce v letech 1992 až 1997. Původně se měli příští rok stáhnout, ale obě země se dohodly na prodloužení jejich pobytu do roku 2006.

Reklama

Výběr článků

Načítám