Hlavní obsah

Rusko zakázalo působení Světového fondu na ochranu přírody na svém území

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská generální prokuratura označila Světový fond na ochranu přírody (WWF) za „nežádoucí organizaci“ a zakázala jeho působení v Rusku, informovala ve středu agentura Interfax. Za případnou spolupráci s „nežádoucí organizací“ hrozí Rusům postih včetně vězení.

Foto: archiv CK Arcadia Air

WWF má ve znaku pandu velkou. Ilustrační foto

Článek

„Na základě výsledků provedené kontroly generální prokuratura přijala rozhodnutí uznat za nežádoucí činnost mezinárodní nevládní organizace (WWF) na území Ruska,“ uvedla podle Interfaxu prokuratura.

O měsíc dříve ruské úřady označily za nežádoucí jinou mezinárodní organizaci na ochranu životního prostředí, Greenpeace. Její aktivity prý ohrožují ústavní pořádek a bezpečnost země.

Foto: Profimedia.cz

V Rusku v roce 2021 pomáhal WWF zachraňovat populaci raroha altajského

„Ve vztahu k Ruské federaci ekologické aktivity Greenpeace ve skutečnosti doprovází aktivní prosazování politických postojů i pokusy zasahovat do vnitřních záležitostí státu a jejich cílem je podkopávat jeho ekonomické základy,“ uvedla prokuratura. Ruská pobočka Greenpeace následně na sociálních sítích uvedla, že nemá jinou možnost než v Rusku ukončit činnost.

Před čtyřmi lety ruské úřady na „černou listinu“ zařadily i českou humanitární organizaci Člověk v tísni.

Seznam nežádoucích organizací ruské úřady vytvořily po anexi ukrajinského poloostrova Krym v roce 2014 a po vyhlášení západních protiruských sankcí. Je na něm už více než osm desítek subjektů. Organizace zařazené na seznamu nesmějí v Rusku působit a ruští občané s nimi nesmějí spolupracovat pod hrozbou až šestiletého vězení.

Moskva zařadila Greenpeace na seznam nežádoucích. V Rusku končíme, oznámila organizace

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám