Hlavní obsah

Rusko nebude dodávat Íránu štěpný materiál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Rusko přeruší dodávky jaderného materiálu do Íránu, protože Teherán odmítl podepsat dodatkový protokol ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní. S odvoláním na nejmenovaného vysokého britského představitele o tom dnes informovala rozhlasová stanice BBC.

Foto: Policie ČR

Pohřešovaný Dušan Sybal

Článek

Přestože Rusko buduje první íránskou jadernou elektrárnu, připojilo se k výzvám Spojených států a Evropské unie. Ty žádají, aby Írán, který je signatářem Smlouvy o nešíření jaderných zbraní, podepsal dodatkový protokol umožňující předem neohlášené a důkladné kontroly.

Ruský prezident Vladimir Putin podle britského zdroje citovaného BBC oznámil na summitu skupiny G8 ve francouzském Evianu, že jeho země zastaví "veškerý jaderný vývoz" do Íránu, jestliže Teherán na zesílené inspekce nepřistoupí.

Britský The Independent ale v dnešním vydání píše, že Putin již "včera zastavil prodej jaderného materiálu do Íránu". Podle deníku je třeba za tímto Putinovým krokem vidět nejen "kalkulaci potěšit (amerického prezidenta) George Bushe", ale také snahu "umožnit osmi nejmocnějším zemím světa prezentovat jednotnou frontu proti šíření jaderných zbraní".

Reklama

Výběr článků

Načítám