Hlavní obsah

Rusko na výročí tragédie v obchoďáku v Kremenčuku poslalo na stejné místo ve stejný čas stejné rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko v úterý zasáhlo raketovým úderem chatovou oblast u Kremenčuku na střední Ukrajině. Přesně před rokem přitom ruské síly zasáhly raketou Ch-22 v Kremenčuku obchodní centrum, 21 lidí tam zemřelo. Úterní letecký poplach na Ukrajině byl vyhlášen kvůli pohybu dvou bombardérů Tu-22, které jsou schopny nést právě rakety Ch-22, upozornil mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat.

Foto: Cctv Via Instagram @zelenskiy_of, Reuters

Zásah obchodního centra v Kremenčuku ruskou raketou 27. června 2022

Článek

S informací přišel server Ukrajinska pravda. „Nepřítel zaútočil na Poltavskou oblast. Stejně jako před rokem raketami Ch-22. Zasáhl v Kremenčuckém okrese chatovou oblast. Podle prvních informací bez obětí,“ uvedl šéf oblastní vojenské správy v Poltavské oblasti Dmytro Lunin na komunikační platformě Telegram.

Ihnat předtím sdělil, že v ukrajinském vzdušném prostoru byly zaznamenány nejméně dvě rakety.

Podoljak: Rusové skrývají, že mají naděláno v gatích

K úternímu útoku se na svém twitterovém profilu vyjádřil poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. „Rusko nejenže zahájilo další raketový útok v den výročí krvavého útoku na nákupní centrum. Učinilo tak přesně ve stejnou dobu (v poledne) a stejným typem zbraně.“

„Možná je to výsledek včerejšího protikrizového setkání Putinových VIP bezpečnostních činitelů?“ pokračuje provokativně Podoljak s tím, že nyní i minulý rok šlo o zcela nesmyslný a brutální útok na civilní obyvatelstvo vzdáleného ukrajinského města.

„Aby odvrátili pozornost veřejnosti od skutečnosti, že má ruská vláda naděláno v gatích, rozhodli se nabídnout vlastencům cukrátko,“ posmívá se Rusům Podoljak.

Kremenčuk se nachází ve střední Ukrajině, zhruba 350 km Kyjeva.

Raketa, která loni zasáhla obchodní centrum v Kremenčuku, podle ukrajinských představitelů nesla přes 900 kilogramů výbušnin a byla 12 metrů dlouhá.

V obchodním centru bylo v době dopadu rakety víc než tisíc lidí. Na 21 lidí zahynulo, dalších 77 vyvázlo se zraněními.

Raketa váží 5,7 tuny a je zamýšlená k útokům na letadlové lodě. Rusko jich od začátku války použilo k útokům na Ukrajinu zhruba 140.

Moskva tvrdí, že její letectvo před rokem v Kremenčuku útočilo na legitimní vojenský cíl, což ale popírají například svědectví přeživších.

Podle Jurije Ihnata rakety Ch-22, ač jejich výroba začala za Sovětského svazu, stále „dělají vrásky“ ukrajinské protiletecké obraně. Sestřelit je běžnými ukrajinskými protiraketovými systémy je „prakticky nemožné“, sdělil podle Ukrajinské pravdy. "Ch-22 může být sestřelena takovým komplexem, jako je Patriot, nebo jinými systémy, které jsou schopné zlikvidovat balistické střely, a těch má Ukrajina stále málo, “ posteskl si Ihnat.

„Dobrá zpráva je, že Rusové už je jako zastaralé nevyrábějí,“ řekl mluvčí. „A ta špatná - mají jich stále dost. I my jsme jim nějaké dali, a to jako splátku na dluh za plyn či v rámci odzbrojení Ukrajiny (po vyhlášení samostatnosti v roce 1991) společně s letouny Tu-22,“ dodal.

Peklo, popisují přeživší z Kremenčuku. Počet obětí z nákupního centra vzrostl

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám