Hlavní obsah

Rusko a Japonsko vyřeší spor o Kurily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Japonský premiér Juničiro Koizumi a ruský prezident Putin se v pondělí dohodli, že se pokusí vyřešit teritoriální spory ohledně ostrůvků severně od Hokkaida, které Rusko označuje jako Jižní Kurily a Japonsko jako Severní teritoria.

Článek

"Souhlasíme s tím, že najdeme řešením, které by bylo akceptovatelné pro obě strany. Není to snadné se dohodnout a těchto ostrovech, protože je velký rozdíl v našich názorech," uvedl Koizumi a Putin k tomu dodal: "Pro štěstí lidu obou národů, zejména těch, kdož žijí na zmíněných ostrovech, je důležité, abychom dospěli k dohodě. S kompromisy na obou stranách je to možná možné."

Jižní Kurily okupoval Sovětský svaz na konci druhé světové války a Japonsko je chce zpět. Brání to v podepsání mírové dohody mezi oběma zeměmi.

Oba státníci ovšem zatím žádnou dohodu o Kurilech nepodepsali, i když podepsali tucet jiných, které se týkají zejména vzájemné ekonomické spolupráce včetně stavby ropovodu ze Sibiře. Ten bude dodávat ropu zemím na Dálném východě. Rusko též rozebere pět svých jaderných ponorek. Obě země se domluvili na společném postupu proti terorismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám