Hlavní obsah

Ruská chlouba v troskách. Ukrajinci sestřelili dva útočné vrtulníky Ka-52

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská armáda oznámila, že ve čtvrtek sestřelila dva ruské útočné vrtulníky Kamov Ka-52 Alligator, o nichž Moskva tvrdí, že jsou nejlepší na světě. Počet Ka-52, které se podařilo ukrajinským silám „zneškodnit“, tak stoupl na 42, informoval server Insider.

Foto: Profimedia.cz

Trosky sestřeleného ruského vrtulníku Ka-52 Alligator na poli u Robotyne

Článek

Ukrajinská 47. mechanizovaná brigáda podle serveru uvedla, že jeden z kamovů se podařilo zničit ve čtvrtek poblíž Robotyne, vesnice na jihovýchodě Záporožské oblasti, kolem 7:40 ráno místního času. Ka-52 tam ukrajinští vojáci zasáhli pomocí přenosného raketového systému protivzdušné obrany (MANPAD). List Kyiv Post přinesl exkluzívní záběry z akce.

Ráno také obránci podle velitele ukrajinského letectva Mykoly Oleščuka sestřelili druhý Ka-52 poblíž Bachmutu.

O vrtulníku Ka-52 Alligator (v kódu NATO Hokum-B) hovoří Kreml podle listu jako o „nejlepším vrtulníku na světě“. Britské ministerstvo obrany v červenci připustilo, že představuje pro ruské síly v bojích na Ukrajině „silnou výhodu“.

Nepoužijeme západní zbraně k útokům na ruské území, slíbil Kuleba

Zahraniční

Pro větší tlak na obránce Rusové podle ministerstva zřejmě začali používat upravenou verzi vybavenou protitankovými střelami dlouhého doletu, které mohou poměrně snadno překonat ukrajinskou protivzdušnou obranu.

Jeden Ka-52 stojí podle serveru businessinsider přes 16 milionů dolarů (353 milionů korun).

Nezávislá skupina pro sledování zbraní Oryx uvedla, že do čtvrtečního rána bylo celkem 40 těchto vrtulníků v ruských službách zničeno nebo poškozeno.

Aligátor pro dva lidi

Kamov Ka-52 Alligator je ruský dvoumístný bitevní vrtulník, který je schopný operací za každého počasí. Odvozený je z jednomístného typu Kamov Ka-50.

Prototyp byl zalétán v roce 1997, v roce 2010 převzala ruská armáda první čtyři operační kusy.

Vrtulník o délce 16 metrů pohání motor Klimov VK-2500, stroj se pohybuje rychlostí 260 kilometrů za hodinu.

V základní výzbroji vrtulníku je rychlopalný kanón 2A42 ráže 30 mm s celkovou zásobou 470 nábojů, který je umístěný na pravoboku. Dále může nést až 2000 kg podvěsné výzbroje na čtyřech podkřídlových závěsnících a dvou závěsnících na koncích křídel.

Na koncích křídel má také výmetnice klamných cílů.

Zemřel generál odpovědný za ruské selhání v Charkovské oblasti

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám