Hlavní obsah

Rumunsko vypovědělo pro špionáž pět iráckých diplomatů

Novinky, Lenka Hloušková, ananova.com
BUKUREŠŤ

Rumunsko v pondělí vypovědělo pět iráckých diplomatů, které obvinilo z činností "neslučitelných s jejich statusem". V diplomatické mluvě se za těmito slovy skrývá odhalení špionážních aktivit. Zatím není jasné, zda mezi nežádoucími osobami vypovězenými ze země je také irácký velvyslanec v Rumunsku.

Foto: Václav Kudělka

TK Style (Frenštát p. Rahoštěm)

Článek

Bukurešť odmítá až do podrobného prošetření podávat k případu bližší podrobnosti. Již nyní je ale jasné, že své kroky přinejmenším koordinovala se Spojenými státy. Bílý dům totiž v minulosti předložil všem svým spojencům seznam vysoce postavených iráckých osob, včetně diplomatů, které se prý nevěnují v mezinárodních organizacích diplomatické a velvyslanecké práci, ale špionáži ve prospěch Bagdádu. Soupis obsahuje 300 jmen, zmínění lidé působí v 60 zemích světa.

Iráčtí diplomaté už museli opustit i Austrálii

Americkému tlaku se už podvolila Austrálie, jež z podobných důvodů jako Rumunsko vyhostila z Canberry jednoho z pěti iráckých diplomatů, Helala Ibrahima Aarefa, jenž musí do středy opustit zemi. Tlak Američanů na provedení akce dnes připustil i ministr zahraničí Alexandr Downer.

"Vyhověli jsme přáním Spojených států, které nás požádaly o kontrolu činnosti iráckých diplomatů. Při prověrkách jsme odhalili špionáž," tvrdí ministr. Kroky vlády okamžitě napadly sdělovací prostředky, jež kabinet obviňují z "patolízalství" a "zbytečné závislosti" na Washingtonu. Odvolávají se na Nory, již americký požadavek na vyhoštění Iráčanů předložený v minulých dnech rázně odmítli.

Rumunsko vypovědělo irácké diplomaty už v prosinci 2001. Tehdy se tak stalo na "přání" Velké Británie. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám