Hlavní obsah

Rudy chtěl Usámu popravit sám

Novinky, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Když se prezident George W. Bush tři dny po útoku na New York telefonicky zeptal newyorského starosty Rudolpha Giulianiho, co pro něj může udělat, řekl mu: "Když chytíte toho bin Ládina, chci být tím, kdo ho popraví." "Určitě se domníval, že je to jen rétorika, ale myslel jsem to vážně," vysvětlil později Rudy, jak se exstarostovi říká, svůj rozhovor s prezidentem.

Foto: www.velkyrok.cz

Plakát soutěže Velký rok - první část.

Článek

"Bin Ládin zaútočil na moje město a jako jeho starosta jsem měl silný pocit, že jsem k tomu nejvhodnější osobou."

Od té doby uplynuly necelé dva roky. Giuliani už je po vypršení svého mandátu skoro stejně dlouhou dobu z radnice pryč a bin Ládin podle všeho přežil, uniká a spřádá plány dalších útoků.

Giuliani chce vymýtit zločin

Exstarosta, jenž založil konzultační firmu Giuliani Partners, má teroristy stále na mušce. Ve stylu praktických činů bez velkých slov, jenž je pro něho typický, se nedávno mj. pustil do projektu s investory na Wall Streetu. Jeho cílem je vytvořit fond na podporu společností vyrábějících zařízení k odvrácení teroristické činnosti. Vidí v tom přirozené pokračování svého letitého úsilí zbavit New York zločinu jakéhokoli druhu.

Jde po krku mafii

Setkal se s ním už jako malý kluk v Brooklynu, kde jeho děda - přistěhovalec z Itálie - musel zavřít své obchody s doutníky, protože neměl na výpalné pro mafii. Necelých třicet let poté, v polovině 80. let, Giuliani jako federální prokurátor prolomil zakořeněnou představu o nedotknutelnosti mafiánských bossů.

Stovky hodin nahrávek odposlechů mafiánských porad a desítky svědků vyústily do procesu, v němž byli poprvé šéfové všech pěti rodin Cosa Nostry v New Yorku vyšetřováni v jedné soudní síni. Pro mafiány to bylo Waterloo, které pokračovalo odsouzením bosse rodiny Gambio Johna Gottiho v roce 1992 a tím, že na přelomu tisíciletí se za mřížemi ocitli současně šéfové všech pěti rodin.

Reklama

Související články

Giuliani přijede do Brna

Legendární bývalý starosta New Yorku Rudolph "Rudy" Giuliani navštíví poprvé Českou republiku. Jeden z nejznámějších Američanů současnosti bude hlavní řečníkem...

Výběr článků

Načítám