Hlavní obsah

Giuliani přijede do Brna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BRNO

Legendární bývalý starosta New Yorku Rudolph "Rudy" Giuliani navštíví poprvé Českou republiku. Jeden z nejznámějších Američanů současnosti bude hlavní řečníkem Dní Evropské unie v Brně, které se uskuteční 3. a 4. září 2003 a jichž je Právo mediálním partnerem.

Foto: Jana Slováková

Studentky a studenti hodonínské průmyslovky šijí panenky pro UNICEF

Článek

U americké veřejnosti nejoblíbenější politik, který přijede na pozvání manažera roku ČR Bořivoje Kačeny, generálního ředitele Stavby silnic a železnic, součásti největší světové stavební společnosti Vinci Group, se zúčastní kompletního programu akce. Bude mít půlhodinový projev a poté bude odpovídat na dotazy účastníků akce. Nebude chybět ani na galavečeru.

Rudolph W. Giuliani se narodil v dělnické rodině v newyorské čtvrti Brooklyn jako vnuk italských přistěhovalců. Na newyorské univerzitě vystudoval práva. V roce 1975 ve věku 29 let byl jmenován šéfem oddělení pro potírání narkotik při federální prokuratuře. Pak působil jako náměstek městského prokurátora ve Washingtonu a v letech 1977 až 1981 v soukromé právní firmě. Poté nastoupil na ministerstvo spravedlnosti jako náměstek. V roce 1983 byl jmenován federální prokurátorem pro Jižní New York, kde tvrdě postupoval proti dealarům drog,organizovanému zločinu, korupci ve státních úřadech a kriminalitě "bílých límečků".

Tvrdě proti zločinu

V roce 1993 byl poprvé zvolen starostou New Yorku, když při kampani slíbil zlepšení každodenního života, vzdělání a nekompromisní boj proti kriminalitě. V roce 1997 ho Newyorčané svými hlasy vynesli do čela města podruhé. Pod jeho vedením klesla kriminalita o 40 procent, počet vražd dokonce o 30 procent a New York, svého času snad nejznámější město na světě kvůli nebezpečí na svých ulicích, FBI vyhlásila nejbezpečnějším městem Ameriky. Základní filozofií Giulianiho "nulové tolerance" je, že zákon musí být nekompromisně vynucován od nejdrobnějších prohřešků až po nejtěžší zločiny. "Město bylo jako neřízená loď," vzpomínal v autobiografii. "Pokud lidé žijí v trvalém strachu, pak se nedá s ničím pohnout. První věc, kterou jsem musel udělat, bylo zbavit město bující kriminality. Přesněji řečeno, musel jsem dokázat, že to jde".

Stál rovněž za projekty vzdělávacích programů pro menšiny a díky přísné rozpočtové disciplíně přivedl zadlužený New York do plusu.

Muž 11. září

Po 11. září vedl osmimilionový New York s rozhodností a klidem. Televize ukazovaly Giulianiho, jak pokrytý prachem a špínou řídí záchranné práce, utěšuje pozůstalé po obětech a dělá vše pro to, aby se zasažené město postavilo opět na nohy. Zúčastnil se pohřbů, koordinoval záchranářské práce, pravidelně navštěvoval hasiče zápasící na Manhattanu s troskami budov a v přestávkách promlouval na tiskových konferencích. Našel si dokonce čas, aby oddal novomanžele.

Mnoho Newyorčanů by si přálo, aby po dvou funkčních obdobích a deseti letech v čele New Yorku mohl kandidovat i potřetí. "Dalších deset let!" provolávali záchranáři, když Giuliani procházel sutí na Manhattanu. "Dávám tomu městu vše, co mám," prohlásil několikrát. Díky tomu, jak New York vyvedl z nejhorší krize, která jej kdy potkala, získal od časopisu Time titul "Muž roku 2001". Zároveň ho mnozí začali označovat za "starostu Ameriky". Protože nemohl být zvolen potřetí, v listopadu 2001 odešel z úřadu.

Objevily se dokonce spekulace, že by se v prezidentských volbách v roce 2004 mohl stát republikánským kandidátem na viceprezidenta. Přestože bývalý starosta sám další politickou kariéru nevylučuje, zatím prý nemá žádné konkrétní plány. Za čtyři milióny dolarů vypracoval program na snížení kriminality v Mexico City.

Giuliani vždy hlásal odříkání, tvrdou práci a dodržování zákonů. Vyjadřuje se bez oklik, přímo, takže bývá často obviňován z arogance. Přestál rakovinu prostaty a letos v červnu se potřetí oženil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám