Hlavní obsah

Rozštěpené USA vřou kvůli potratům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv většina Američanů si podle dlouhodobých průzkumů zpřísnění potratových zákonů nepřeje, v téměř polovině z padesáti států USA by mohl zákaz interrupcí začít platit už letos v létě.

Foto: Evelyn Hockstein

Protestní akce před Nejvyšším soudem Spojených států ve Washingtonu.

Článek

Vše závisí na rozhodnutí Nejvyššího soudu. Jednotlivé státy by tuto pravomoc získaly, pokud by zrušil precedenční rozsudek v kauze Roeová vs. Wade z roku 1973, jenž na federální úrovni zavedl právo na umělé přerušení těhotenství. Právě k tomuto zvratu se přitom podle nedávno uniklého většinového stanoviska soudců schyluje. Konečný verdikt Nejvyššího soudu, v němž nyní mají převahu konzervativní soudci, se očekává na konci června.

Dokud nepřijde Ježíš, naše práce nebude hotová
John Busby, evangelikálský aktivista

Velmi horko okolo citlivého tématu je ale v USA už nyní. Před budovou zmíněného soudu ve Washingtonu vyrostly policejní zátarasy, demonstrace zastánců obou táborů se ale zdaleka nekonají jen tam.

Protesty i požár

„To je jen začátek, ne konec. Potraty, antikoncepce, sňatky homosexuálů – toho všeho se chtějí zbavit. Řeknou vám to sami,“ sdělila minulý týden stanici BBC dobrovolnice Kim Gibsonová. Na mysli měla evangelikály protestující ve městě Jackson před poslední fungující potratovou klinikou ve státě Mississippi. Gibsonová, oděná v zářivé duhové bundě, pomáhá tímto davem provádět ženy, které na kliniku přišly vyhledat pomoc.

Nejvyšší soud v USA chystá zákaz potratů

Zahraniční

Jeden z protipotratových aktivistů se naopak zapřísahal, že nepřestane protestovat, dokud nebudou interrupce zakázány ve všech 50 státech USA. „Dokud nepřijde Ježíš, naše práce nebude hotová,“ podotkl evangelikálský aktivista John Busby. Mississippi je přitom ve středu aktuálního dění – právě na popud tohoto státu se nyní potraty zabývá nejvyšší soudní instituce v USA.

Tamní republikánské vedení chtělo oživit někdejší zákon zakazující interrupce po 15. týdnu těhotenství, jeho snahu však zablokoval soud nižší instance. Proto se představitelé Mississippi obrátili na Nejvyšší soud, aby zrušili jak precedenční rozsudek v kauze Roeová vs. Wade, tak rozsudek z roku 1992, který státům zakazoval přijmout zákony znamenající „nepřiměřenou zátěž“ pro přístup žen k potratům.

Amazon proplatí americkým zaměstnankyním cestovní náklady na potrat

Zahraniční

Ve vyhrocené atmosféře ale přibývá zpráv o incidentech i v jiných státech. Například v sídle jedné z protipotratových organizací ve státě Wisconsin v neděli začalo hořet poté, co do budovy kdosi vhodil zápalnou láhev, informoval web listu USA Today.

Téma číslo jedna také pro volby

Už nyní je také jasné, že právě interrupce budou jedním z velkých témat listopadových voleb do Kongresu. „Na federální úrovni budeme potře­bovat v Senátu i Sněmovně reprezentantů více zákonodárců zastávajících právo volby, abychom precedens Roeová vs. Wade zakotvili v zákoně,“ burcoval minulý týden demokratický prezident Joe Biden v reakci na uniklé většinové stanovisko Nejvyššího soudu.

Ukrajinka chtěla v Polsku na potrat kvůli hrozbě narození postiženého dítěte. Nemůže

Evropa

Podle návrhu většinového stanoviska z 10. února (které se může lišit od finálního verdiktu) bylo pro zrušení precedentu nejméně pět z devíti členů Nejvyššího soudu. „Verdikt v případu Roeové byl od začátku ohromně chybný,“ napsal podle webu Politico soudce Samuel Alito. „Přerušení těhotenství je hluboce morální věc. Ústava občanům jednotlivých států nezakazuje regulovat nebo zakázat interrupci. Nevyhnutelný závěr je, že právo na potrat není hluboce zakořeněno v historii a tradici národa,“ dodal soudce.

Reklama

Výběr článků

Načítám