Hlavní obsah

Nejvyšší soud v USA chystá zákaz potratů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Server Politico odhalil, že se Nejvyšší soud USA zřejmě chystá úplně zrušit práva na potrat. Unikl plánovaný návrh stanoviska Nejvyššího soudu, podle nějž soudci v tajné volbě odhlasovali zrušení verdiktu Roe vs. Wade zaručujícího práva na potrat z roku 1973. Stanovisko podal soudce Samuel Alito, který společně s dalšími konzervativními soudci nominovanými Republikány drží v Nejvyšším soudu většinu.

Ilustrační foto

Článek

Uniklý návrh stanoviska by zrušil verdikt Roe vs. Wade z roku 1973, který na federální úrovni zaručil ženám v USA práva na potrat. Návrh počítá také se zrušením souvisejícího verdiktu Parenthood vs. Casey starého dvacet let.

Nejvyšší soudní instance během úterka potvrdila, že uniklý návrh je pravý, nejde však o konečnou pozici kteréhokoliv soudce. Americký prezident Joe Biden v reakci na to uvedl, že pokud soud zvrátí verdikt legalizující interrupce, pak bude usilovat o uzákonění práva žen na potrat na federální úrovni.

Podle soudce Alita byl verdikt Roe vs. Wade neobyčejně špatný už od začátku. „Je na čase ctít Ústavu a vrátit rozhodování o potratech do rukou volených zástupců lidu,“ píše konzervativní soudce v návrhu s odkazem na to, aby o potratech rozhodovaly jednotlivé americké státy.

Ve Francii schválili zákon umožňující potrat do 14. týdne těhotenství

Evropa

Rozhodnutí však není pravomocné, dokud jej soud oficiálně nezveřejní. Volba soudců se ještě může měnit. Zveřejnění rozhodnutí se očekává nejdříve za dva měsíce. Pozoruhodné je, že v moderní historii Nejvyššího soudu ještě návrh stanoviska neunikl.

Zrušení Roe vs. Wade by ukončilo více než půl století trvající federální záruku práv na potrat. Rozhodování o interrupcích by se vrátilo do rukou jednotlivých států, z nichž některé v poslední době zakázaly potraty po šestém týdnu těhotenství.

Středověk v Polsku trvá. Vyjmout mrtvý plod nesměli, tak čekali, až zemře i dvojče. Matka nepřežila

Evropa

Společně s Alitem hlasovali pro zrušení verdiktů další čtyři soudci dosazení do Nejvyššího soudu konzervativními Republikány –⁠ Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh a Amy Coney Barrett. Tři z nich nominoval bývalý republikánský prezident Donald Trump, čímž konzervativci získali v soudu většinu šest ku třem vůči liberálním soudcům, které obvykle navrhuje Demokratická strana.

Demokraté chystný zákaz potratů odsoudili. Nancy Pelosiová, šéfka Demokratů ve Sněmovně reprezentantů, a Chuck Shummer, lídr senátních Demokratů, vydali prohlášení, v němž zrušení verdiktu označili za „zrůdnost, jedno z nejhorších a nejvíce poškozujících rozhodnutí v moderní historii“.

Texas může nadále zakazovat potraty, rozhodl soud

Amerika

Naproti tomu Republikáni chystaný zákaz interrupcí vítají. Republikánský senátor Tom Cotton sice únik návrhu odsoudil, zopakoval ale slova soudce Alita o špatnosti verdiktu z roku 1973. Kongresman ze Severní Karolíny Madison Cawthorn napsal na Twitteru, že za zrušení precedentu Roe vs. Wade bude mohou lidé vděčit prezidentu Trumpovi, který zvrátil rovnováhu v Nejvyšším soudu ve prospěch konzervativců.

Existuje ještě legislativní možnost, jak potenciální zrušení práva na potrat odvrátit.

„Kongres musí přijmout zákon, který ukotví rozsudek Roe v. Wade jako zákon této země, a to OKAMŽITĚ,” napsal na Twitteru nezávislý senátor Bernie Sanders. Pro takový krok by bylo potřeba v Senátu 60 hlasů, což Demokraté nemají.

Před budovou Nejvyššího soudu propukly protesty na podporu ochrany interrupčních práv. Nedlouho po zveřejnění návrhu serverem Politico byly před budovou soudu postaveny barikády.

Reklama

Výběr článků

Načítám