Hlavní obsah

Rodiče v Itálii odmítají krev očkovaných dárců pro syna před operací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boloňa

Soud v italském městě Boloňa se zabývá případem rodičů, kteří odmítli pro své dítě transfúzi krve od dárců očkovaných proti covidu-19. Jejich hocha, jemuž jsou podle deníku la Repubblica méně než tři roky, čeká operace srdce. Podle lékařů je život chlapce ohrožen, pokud se bude zákrok déle odkládat. Informovala o tom agentura ANSA.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kauza podle místních médií začala před několika týdny. Rodiče z města Modena, jejichž dítě je v nemocnici v Bologni, tamním lékařům řekli, že nesouhlasí s transfúzí krve od lidí očkovaných proti covidu-19. Poté se případ začal šířit na sociálních sítích na účtech odpůrců očkování, kteří hledali pro nemocného chlapce neočkovaného dárce krve. Nemocnice ale takový postup odmítla s tím, že pro darování krve jsou jasně daná pravidla. Operace navíc spěchá.

Místo injekce odešel policista do důchodu. Zemřel s covidem

Koronavirus

Podle ředitele národního transfúzního střediska Vincenza De Angelise je nemocnice v právu, když trvá na obvyklém postupu. „Krev pro transfúzi je vybírána podle kompatibility, a nikoli na základě kamarádství,” řekl De Angelis agentuře ANSA. Rodiče se podle něj nemají čeho obávat, protože krev neobsahuje vakcínu ani deaktivovaný virus, nýbrž pouze protilátky. A ty mohou mít i lidé po prodělání nemoci, tedy i neočkovaní.

O Novavax má zájem 7000 lidí

Koronavirus

Na soud se obrátili advokáti rodičů. Případem se ale zabývá i soud pro ochranu mladistvých, který posuzuje chování rodičů v této kauze, uvedla APA.

Reklama

Výběr článků

Načítám