Hlavní obsah

Riceová vidí blízkovýchodní vývoj optimisticky

ANKARA/JERUZALÉM

Šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová docestovala na své cestě po Evropě a Blízkém východě do Turecka. Tamního prezidenta Ahmeta Necdeta Sezera se v neděli snažila předsvědčit, aby se země zapojila do mírového procesu na Blízkém východě. Večer Riceová zamířila do Izraele.

Foto: Lukáš Prokeš

Po demolici provozních objektů došlo v měsíci prosinci minulého roku na textilní prodejnu a vedle stojící realizační středisko.

Článek

Riceová Turky upozornila na to, že by neměli nabádat k násilnostem vůči Židům. "Izrael si zaslouží žít v míru na Blízkém východě a židovský národ si zaslouží úctu svých sousedů," prohlásila. Podtrhla, že je třeba využít současné situace pro nastolení míru mezi Izraelci a Palestinci.

Riceová pak odletěla do Jeruzaléma. Po příletu do Izraele prohlásila, že nyní na Blízkém východě probíhají zásadní změny, ale pokud má pokračovat izraelsko-palestinský mírový proces, bude třeba dosáhnout pokroku z obou stran.

Izraelce i Palestince vyzvala, aby se vrátili k takzvané cestovní mapě, mírovému plánu pro Blízký východ, podle něhož by měl vzniknout samostatný palestinský stát.

"Vyzveme naše partnery a přátele v Izraeli, aby jejich země pokračovala v přijímání těžkých rozhodnutí, která musí být přijata v zájmu míru a ... vzniku demokratického palestinského státu," řekla Riceová před setkáním s izraelským ministrem zahraničí Syvanem Šalomem. V pondělí Riceovou čekají schůzky s palestinskými představiteli.

O vězních se mluvit nebude

Všichni světoví diplomaté s napětí očekávájí úterý, kdy se sejde palestinský prezident Mahmúd Abbás s izraelským premiérem Arielem Šaronem. Izraelští a palestinští vyjednávači se dohodli, že na schůzce nebude řeč o propouštění palestinských vězňů. Kdyby tomu bylo naopak, oba politici by se zřejmě nedostali v jednáních dál.

O vězních začne hned po summitu diskutovat izraelsko-palestinská komise, na jejímž zřízení se o tomto víkendu obě strany domluvily. Úterní setkání je považováno za klíčové. Někteří pozorovatelé dokonce mluví o tom, že by mohlo znamenat konec sporů mezi Izraelci a Palestinci.

Reklama

Související témata:

Související články

Riceová: Íránci si zaslouží lepší vůdce

Ministryně zahraničních věcí Spojených států Condoleezza Riceová ve čtvrtek ostře kritizovala Írán zejména za jeho přístup k dodržování lidských práv. Podle...

Výběr článků

Načítám