Hlavní obsah

Riceová: Íránu a Severní Koreji budeme čelit i sami

ČTK, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

USA jsou připraveny zakročit samy proti Íránu a Severní Koreji, jestliže evropské země nepodpoří Washington v úsilí zabránit jim vyvíjet jaderné zbraně. V Londýně to ve čtvrtek prohlásila Condoleezza Riceová, poradkyně prezidenta USA pro bezpečnostní záležitosti.

Foto: Prorodeo Team

O posledním dubnovém víkendu byla ve westernovém městečku Halter Valley ve Dnešicích u Přeštic zahájena rodeová sezona.

Článek

"Určitě se nechceme dostat do situace, kdy se budeme muset problémem šíření zbraní (hromadného ničení) zabývat způsobem, jakým jsme to učinili v Iráku," snažila se Riceová rozptýlit spekulace, že USA uvažují o válce proti Íránu.

Zároveň však zdůraznila: "Vyhnout se válce není samoúčelný cíl. V některých případech je třeba s tyrany válčit. Hledáme řešení, a tím není nečinnost. Uchýlení se k mnohonárodnostnímu řešení je někdy totéž co nečinnost."

Inspekce v Íránu

Tvrdila nicméně, že USA v případě Íránu i KLDR hledají mezinárodní podporu a že nejlepší bude přimět Teherán, aby se podrobil inspekcím. Pokud jde o KLDR, bude podle jejích slov nejúčinnější, jestliže se zapojí vlivné státy oblasti.

Riceová rovněž obvinila Írán z podpory al-Kajdá. "Musíme dát teheránské vládě jasně najevo, že nemůžeme tolerovat, že aktivisté al-Kajdá mohou do Íránu a z něho ven," napsala v komentáři zveřejněném v německém deníku Die Welt.

Reklama

Výběr článků

Načítám