Hlavní obsah

Respirátory v Rakousku už jen ve Vídni. Itálie ruší covidové pasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakousko od středy zrušilo povinnost nosit respirátory v obchodech a ve veřejné dopravě. Výjimkou je hlavní město Vídeň, kde toto protikoronavirové opatření stále platí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Rakouská vláda podle stanice N1 pozastavila povinné nošení roušek na tři měsíce, zakrývání dýchacích cest se nyní bude vyžadovat už jen v nemocnicích a v domovech pro seniory.

Ministr zdravotnictví Johannes Rauch ale předpokládá, že se na podzim respirátory zase vrátí. „Všechny scénáře pro podzim vycházejí z toho, že tu budeme mít novou variantu a novou vlnu,“ poznamenal.

Přes léto také zůstane dál pozastavena očkovací povinnost proti covidu-19, kterou Rakousko zavedlo začátkem února. V březnu však vláda vymáhání zákona o povinném očkování odložila.

Nakazilo se 530 milionů lidí
Počet lidí nakažených koronavirem ve světě překonal 530 milionů, rychlost šíření se ale již několik týdnů snižuje.
Prvenství v absolutním počtu infekcí drží USA – přes 84 milionů.
Druhá je Indie (přes 43 milionů) a třetí Brazílie (31 milionů).
V Evropě se nejvíce nakažených v absolutních číslech prokázalo ve Francii (přes 29 milionů).
Česko je s 365 tisíci nakažených na milion obyvatel 22. nejvíce zasaženou zemí na světě.
Nejhůř na světě je na tom v této kategorii Andorra (554 515 případů na milion obyvatel).

Při cestách do Itálie se od středy turisté nemusejí prokazovat evropským covidovým certifikátem. Podle listu La Repubblica ministerstvo zdravotnictví totiž neprodloužilo nařízení, které platilo do konce května.

Ochrana také při příletu i odletu

Turisté tak mohou do země vstoupit bez omezení, jen do poloviny června na dálkových spojích musí nosit respirátory. Úřad pro civilní letectví ENAC upozornil, že se to týká také příletů do Itálie a odletů z ní. La Repubblica předpokládá, že vláda toto opatření neprodlouží, protože potřebuje oživit cestovní ruch.

Epidemie covidu v KLDR se vymkla kontrole, Kim povolává armádu

Svět

Podle italské centrální banky zahraniční turisté loni v zemi utratili zhruba 21 miliard eur (518 mld. Kč). Před covidovou pandemií, v roce 2019, to bylo přes 44 miliard eur, tedy dvakrát víc.

K tomuto číslu by se Řím rád znovu vrátil, bez ohledu na válku na Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám