Hlavní obsah

Řekové a Bosňáci o migrantech: Ať odejdou

Právo, DPA, ČTK, ARD, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé dvou měst v severním Řecku protestovali v neděli proti přesunu migrantů z přeplněných táborů na ostrovech v Egejském moři na řeckou pevninu.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Policista se snaží seřadit migranty, kteří čekají na darované zimní oblečení v bosenském táboře Vučjak.

Článek

Protesty se odehrály ve městech Janitsa a Serres v severořeckém regionu Střední Makedonie, kam v neděli úřady převezly desítky migrantů z ostrovních táborů. „Měli by odejít. Už toho máme dost,“ řekla jedna z demonstrantek v Janitse, kde se několik desítek lidí pokusilo zabránit 60 migrantům vystoupit z autobusu a ubytovat se v místních hotelech, které jsou po skončení turistické sezony prázdné. Až zásah policistů umožnil jejich přesun do hotelů.

Řecko přesouvá migranty z ostrovů na pevninu, mohli by bydlet v hotelech

Zahraniční

Podobný protest zažilo i město Serres, kde obyvatelé vyjadřovali nesouhlas s příchodem asi dvaceti migrantů.

Co bude dál?

Není přitom jasné, kam se migranti přesunou v budoucnu. Utečence úřady rozmístí po celém Řecku. Některých oblastí, kde například už jsou uprchlické tábory, se ale opatření týkat nebude. Vláda přitom do každého okresu přiveze jen tolik utečenců, aby jejich počet nepřesahoval 0,8 procenta místní populace.

Řecko chce vrátit do Turecka 20 tisíc migrantů

Evropa

Úřady, kam míří migranti, si stěžují, že Atény utečence na ostrovech shromažďují, zatímco azylová řízení zůstávají velice pomalá a jen velmi málo odmítnutých uchazečů o azyl z ostrovů deportují.

Vláda slíbila, že procesy urychlí. V pátek řecký parlament schválil vládní návrh zákona, jehož cílem je zjednodušit azylové řízení a ulehčit deportace migrantů bez nároku na azyl. Novelu však kritizují organizace pro lidská práva, protože podle nich narušuje právo utečenců na spravedlivý azylový proces a omezuje jejich právo na ochranu.

Jako horký brambor

Bosna a Hercegovina marně hledá místo, kde by ubytovala asi tisíc migrantů. „Ačkoli se blíží zima, nedaří se to,“ konstatovala německá televize ARD.

„Zatímco ženy a děti ještě spí ve stanech, muži se v chladu, ještě před rozbřeskem, řadí do dlouhých front na snídani. Pracovníci Červeného kříže města Bihač už s potravinami o hodinu dříve dorazili na bývalou skládku, která leží asi deset kilomterů od centra města a která si pod názvem Vučjak získala nechvalnou pověst nejhoršího uprchlického tábora Evropy,“ líčí zpravodajka ARD s tím, že si muži, kteří výrazně početně převyšují ženy a děti, odnesou šálek horkého čaje, dva kousky bílého chleba a krabičku sardinek v oleji.

Migrace do Řecka se stupňuje, země se stává vstupní branou do Evropy

Evropa

Červený kříž zůstává odkázán na dárce, protože město Bihač zastavilo zásobování tábora. „Počítá s tím, že pokud se sitauce vyhrotí, bude muset centrální vláda v Sarajevu konečně jednat a hledat jiné místo, kde ubytuje lidi z Pákistánu, Afghánistánu, Íránu, Sýrie a dalších zemí,“ upozornila ARD.

Sarajevská vláda si vyhlédla opuštěnou ovčí farmu v obci Medeno Polje poblíž městečka Bosanski Petrovac, avšak místní se postavili na odpor. „Na statku, v jehož zdech se prohání vítr, chybí voda, přípojka elektřiny i vodovod,“ konstatuje ARD.

Dejan Prosič z obce Bosanski Petrovac příchod migrantů kategoricky zavrhuje. „Jestli sem dorazí, budeme blokovat silnice. Nepustíme je k nám,“ zdůrazňuje.

Z ostrovů na pevninu
Na řeckých ostrovech na východě Egejského moře se tísní takřka 35 tisíc lidí.
Tamní záchytné tábory přitom mají kapacitu asi sedm tisíc lidí.
Řecká vláda chce do konce roku převézt na pevninu 230 tisíc migrantů.
Do země za poslední čtyři roky dorazilo asi 40 tisíc migrantů a utečenců.
Zdroj: DPA

Reklama

Výběr článků

Načítám