Hlavní obsah

Řecko chce vrátit do Turecka 20 tisíc migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecko se chystá k razantním krokům v rámci situace s běženci, píše německý deník Bild s odkazem na informace z vládních kruhů. Během následujících měsíců počítá s tím, že zahájí deportace do Turecka. Do konce příštího roku tam chce vrátit 10 tisíc migrantů, kteří nemají šanci získat v Řecku azyl. Poté by měly deportace pokračovat, Atény chtějí dostat do Turecka celkem 20 tisíc migrantů.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Migranti v řeckém přístavu Pireus

Článek

Během následujících týdnů by se měla zavřít zadržovací střediska pro migranty, kteří nelegálně vstoupili do Řecka, a jejich žádost o azyl je zamítnuta. Připraví se takzvaná „předvýjezdová zařízení“ a výrazně se zkrátí délka azylového řízení z necelých dvou let na tři měsíce.

Za tímto účelem by měly být definovány nové „bezpečné třetí země“. Zruší se výhoda „zvláštní ochrany“, kterou běženci měli, pokud jim byla diagnostikována posttraumatická stresová porucha. Právě tuto diagnózu využívali v žádostech o azyl.

Jde o ambiciózní plán, neboť řecké vládě se podařilo v rámci dohody Turecko–EU vrátit zpět do Turecka za čtyři a půl roku pouze 1806 migrantů.

Tisíce migrantů prchají z Turecka na řecké ostrovy

Evropa

Kabinet v Aténách chce jako první krok ve svém novém přístupu k azylové politice převézt všechny migranty, kteří se nyní nacházejí v přeplněných táborech na ostrovech, na řeckou pevninu. Na řeckých ostrovech jich nyní žije 30 365. Nejvíce jich jen na Lesbosu: 14 861, dál na ostrovech Chios: 3767, Samos: 5977, Leros: 1880, Kos: 3782, další ostrovy: 98).

Plán by mohl ale narazit v Turecku. Dosud není zcela jasné, zda země přijme zpět tolik dříve přesunutých migrantů. Odborníci také očekávají odpor ze strany běženců a obávají se nepokojů, které razantní postup proti migrantům vyvolá.

Reklama

Výběr článků

Načítám