Hlavní obsah

Migrace do Řecka se stupňuje, země se stává vstupní branou do Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet migrantů, kteří se dostávají do Řecka, se razantně zvyšuje. Od pátku do sobotního rána se dostalo z Turecka přes Egejské moře na řecké ostrovy 322 migrantů, napsala agentura DPA s odkazem na informace pobřežní stráže. Někteří ale míří přímo na pevninu.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

V přístavním městě Alexandroupoli bylo zadrženo 42 běženců. Byli na palubě lodi vypravené z turecké rybářské vesnice Enez, která je jen pár kilometrů na východ, podezřelé plavidlo zadržela pobřežní hlídka. Tato trasa je považována za méně nebezpečnou, než když se snaží plavidla dostat přes oblast mezi tureckým pobřežím a řeckými ostrovy ve východní části Egejského moře.

Do Řecka přišlo letos od ledna podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) celkem 26 770 migrantů, z toho asi 20 tisíc přes moře, zbytek dorazil z Turecka přes pozemní hranici. Statistiky potvrzují, že se branou do Evropy pro běžence z Afriky stává opět Řecko. Španělsko, které dosud drželo prvenství v počtu příchozích migrantů, snížilo meziročně příliv běženců o 39 procent díky spolupráci s marockými úřady.

Od začátku roku připlulo do Španělska přes Středozemní moře 14 500 migrantů, další 3500 se jich do Španělska dostalo v Maroku překonáním hranic dvou španělských enkláv Ceuta a Melilla. Proti stejnému období v loňském roce to tak bylo o 39 procent méně.

Do Itálie doplulo letos 4240 migrantů, zatímco loni jich bylo 23 370 a předloni 119 370. Migrační vlnu do Itálie zastavila vláda, která nastoupila do úřadu loni v březnu a která si za svou přísnou protiimigrační politiku vysloužila širokou kritiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám