Hlavní obsah

Referendum: políček vládě, či plýtvání?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slováci se dnes vysloví v referendu k předčasným volbám, avšak země zůstává v této otázce rozštěpená. Dosažení 50procentní účasti nutné pro platnost se jeví tudíž nepravděpodobné.

Foto: Profimedia.cz

Příprava na referendum v Kubrici, části města Trenčín

Článek

Část Slováků říká, že je nejvyšší čas zbavit se podle nich neschopné vlády, a druhá se rozhodla plebiscit jednoduše ignorovat. „Nekonečný chaos, který tady napáchala tato vláda, už musí skončit. Referendum mělo být mnohem dříve, abychom se Matoviče (bývalého premiéra a ministra financí – pozn. Práva) a spol. nadobro zbavili,“ řekl Právu Ondrej Krčmárik z města Tisovec na středním Slovensku.

„Od voleb 2020 vládli neschopní politici, kteří se jen hádali mezi sebou a na obyčejné lidi nemysleli. Nepřinesli Slovensku nic pozitivního. Vrací se bída a lidé už melou z posledního,“ dodává Andrej Sloboda z nedalekého města Poltár.

Štefan Spečiak z Bratislavy se hlasování určitě nezúčastní. „Nechci návrat Fica (expremiéra a šéfa opoziční strany Směr-SD – pozn. Práva). Celé referendum je pouze Ficova propaganda. Bojí se zatčení, tak se snaží tuto vládu zlikvidovat a jsou mu k tomu dobré všechny prostředky. Někdo mu naletí, někdo ne. Se mnou teda počítat určitě nemůže,“ říká rozhodně.

Student Peter dojíždí do Bratislavy na univerzitu z Trenčína, ale hlasovat také nebude. „Štve mě, že se jen tak vyhazují miliony eur na nesmyslné referendum a lidé pomalu nemají z čeho žít. Je úplně jedno, kdo je nahoře, každý myslí jen na sebe,“ konstatoval. „Politici se už stejně domluvili na předčasných volbách, tak je referendum úplně zbytečné,“ dodal.

Fico si jde za svým

U kolébky stála petiční akce opozice a v kampani si počínaly nejaktivnější strana Směr-sociální demokracie Roberta Fica a hnutí Republika.

Prezidentka Zuzana Čaputová konstatovala, že voliče nepozve. „Referendum vnímám jako součást kampaně jedné politické strany, proto nebudu vyzývat občany k účasti,“ podotkla.

Podle politologů jde Ficovi v podstatě o mobilizování voličů před předčasnými parlamentními volbami. Koncem roku 2022 totiž sněm vyslovil nedůvěru Hegerově vládě a Čaputová dala politikům čas do konce ledna, aby našli řešení, jinak jmenuje úřednickou vládu, která povede zemi do předčasných voleb.

Fico tvrdí, že vládní politici o referendu mlčí, čímž ho vlastně maří. „Všichni ho ignorují, protože mají strach,“ opakuje.

Dnešní hlasování bude platné jedině v případě, že si ho nenechá ujít nadpoloviční většina voličů, tedy přibližně 2,2 milionu lidí. Slováci budou odpovídat na otázku: „Souhlasíte s tím, že předčasné ukončení volebního období Národní rady Slovenské republiky je možné uskutečnit referendem nebo usnesením Národní rady?“

Z osmi dosavadních referend konaných na Slovensku uspělo jediné, a to v roce 2003 o vstupu země do Evropské unie, kdy účast dosáhla 52,15 procenta.

Čaputová v novoročním projevu připustila rozdělení společnosti

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám